Gå direkt till innehåll
BoKlok bygger seniorboendet SilviaBo och utvecklar stadsdelen Drottninghög inför H22 City Expo i Helsingborg

Pressmeddelande -

BoKlok bygger seniorboendet SilviaBo och utvecklar stadsdelen Drottninghög inför H22 City Expo i Helsingborg

Det första fullskaliga SilviaBo-projektet i Sverige kommer att byggas av BoKlok i Mariastaden, Helsingborg, inför den internationella stadsmässan H22 City Expo nästa sommar. Under de 35 mässdagarna kommer fyra av de nybyggda SilviaBo-lägenheterna vara öppna för besökare och visa på möjligheter kring boende för äldre och för människor med demenssjukdom. Seminarier, presentationer och guidade turer är några av programpunkterna som planeras att erbjudas. BoKlok ska även inom ramen för H22 bidra till utvecklingen av stadsdelen Drottninghög genom ett nytt område med lägenheter och radhus.

Idag lever 2100 helsingborgare med en demensdiagnos och en stor majoritet av dessa bor kvar hemma. År 2030 kommer andelen helsingborgare som är över 80 år ha ökat med 40 procent jämfört med 2020. Risken för att drabbas av en demenssjukdom ökar markant efter 80 års ålder.

– Vi är väldigt glada över BoKloks breda engagemang i H22 genom utvecklingen av Drottninghög och SilviaBo. I Helsingborg vill vi skapa demensvänliga möten, verksamheter och miljöer som kan öka livskvaliteten för vår åldrande befolkning. Att skapa en demensvänlig stad handlar bland annat om att utforska smarta och framförallt långsiktiga boendeformer som kan underlätta vardagen för personer med kognitiva svårigheter. Därför är vi stolta över att BoKlok valt att bygga Sveriges första fullskaliga SilviaBo i Helsingborg för att tillsammans med oss möta en av vår tids största folksjukdomar, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Helsingborgs stad.

SilviaBo är ett tryggt och tillgängligt boende, som Stiftelsen Silviahemmet, IKEA och BoKlok utvecklat gemensamt med sin samlade kunskap om hur man kan bo kvar hemma, länge. Anpassningsmöjligheter är redan inbyggda i bostaden vilket gör det enkelt att justera hemmet i det fall den boende skulle utveckla demenssjukdom eller annan funktionsnedsättning.

– Vi vill genom vårt engagemang i H22, och våra projekt på Drottninghög och i Mariastaden, vara med och skapa framtidens stad där det är enkelt att leva hållbart. H22 ger oss möjlighet att visa hur vi långsiktigt kan bidra till två viktiga samhällsfrågor, den åldrande befolkningen och utvecklingen av miljonprogramsområden. Vi vill helt enkelt skapa fler boendealternativ genom hållbara och prisvärda hem i trygga och inkluderande områden, säger Jonas Spangenberg, VD på BoKlok.

För mer information:
Lars Thunberg, kommunalråd, Helsingborgs stad, 070-628 43 10
Sacha Pardon, pressansvarig BoKlok, 0702-76 34 26, sacha.pardon@boklok.se

Om H22 City Expo:
Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkularitet, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kommer du kunna se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad. Läs mer på h22cityexpo.se

BoKloks deltagande i H22 och H22 City Expo:
SilviaBo Mariastaden

 • Det första fullskaliga SilviaBo-projektet i Sverige.
 • Ligger i stadsdelen Mariastaden, består av ett hus med 24 lägenheter samt gård med växthus, samlingslokal och odlingsmöjligheter.
 • Huset är ritat av den välkände arkitekten Thomas Sandell.
 • Byggstart sommaren 2021 och färdigställt till öppningen av H22 City Expo sommaren 2022.

  Drottninghög

  • BoKlok ska bygga ett nytt område på Drottninghög med totalt 119 lägenheter och radhus.
  • En rad sociala insatser är planerade kopplade till projekten genom stadsdelsutvecklingen DrottningH i samarbete med Helsingborgs stad och Helsingborgshem.
  • Bygget är redan igång och färdigställt till öppningen av H22 City Expo sommaren 2022.

   Om SilviaBo
   SilviaBo är ett hållbart, attraktivt och anpassningsbart boende utvecklat av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans. Lägenheterna är förberedda för att kunna anpassas ifall de boende skulle utveckla demenssjukdom, vilket blir allt mer förekommande i takt med att befolkningen åldras. Idén till SilviaBo kommer från H.M. Drottning Silvia och IKEAs grundare Ingvar Kamprad.

   Relaterade länkar

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner


   BoKlok är ett annorlunda boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Vi bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet till ett lågt pris. BoKlok har hittills byggt närmre 12 000 bostäder för de många människorna, i Sverige, Norge och Finland. 2019 lanserades BoKlok också i Storbritannien.

   Kontakter

   Jacob Birkeland

   Jacob Birkeland

   Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

   Relaterat innehåll

   Nu startar försäljningen av SilviaBo i Helsingborg – första området enligt nytt koncept för seniorbostäder

   Nu startar försäljningen av SilviaBo i Helsingborg – första området enligt nytt koncept för seniorbostäder

   Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA har tillsammans tagit fram SilviaBo, ett koncept för bostäder för seniorbostäder. Nu startar försäljningen av det första fullskaliga SilviaBo-området. Fysiskt och psykiskt välmående står i centrum, med hög nivå av tillgänglighetsanpassning och förtur i försäljningen till personer med kognitiva nedsättningar.