Gå direkt till innehåll
BoKlok Malmån i Ödåkra, ett av de första BoKlok-projekten.
BoKlok Malmån i Ödåkra, ett av de första BoKlok-projekten.

Blogginlägg -

​23 år senare sluts cirkeln i Helsingborg - BoKlok partner till H22

År 2022 är det dags för mässa kring boende i Helsingborg igen. Extra roligt tycker vi på BoKlok, eftersom just Helsingborg och boendemässa är en tydlig och kär del av vår historia. Stadsmässan 2022, H22, är en unik plattform och en stor satsning på att göra Helsingborg till en ännu mer hållbar stad. Klart att BoKlok ska vara med på den resan!

BoKlok är en av flera partners till Helsingborgs stad i samband med stadsmässan H22 – ett partnerskap vi ser väldigt mycket fram emot, eftersom H22 en del av Helsingborgs långsiktiga satsning på att bli en ännu smartare stad. BoKlok ser H22 inte bara som en mässa, utan som början på ett djupare samarbete för framtidens Helsingborg.

Men, det är inte bara framtidsvisioner som gör Helsingborg intressant för BoKlok. Det allra första BoKlok-området byggdes faktiskt i Helsingborgs kommun. 1997 stod de husen klara i det lilla samhället Ödåkra, och det var starten på en lång rad hem runtom i Sverige. På bomässan H99, som gick av stapeln i Helsingborg 1999, byggde vi upp ett helt BoKlok-hus nere på kajen i mässområdet. Här kunde mässans ca 400 0000 besökare känna, klämma och spana på våra bostäder. Och vilken succé det blev! Besökare på plats var imponerade av den prisvärda produkten, och internationell media slog på stort och skrev om ”the IKEA flatpack homes” – en benämning som kanske egentligen inte var så sanningsenlig, eftersom vi redan från början byggt med volymelement. Succén var ett faktum, och det mediala genomslaget saknade motstycke för våra dåvarande medarbetare, som hade fullt upp med att försöka besvara alla intresserade förfrågningar från pressen.

Vid tiden för H99 fanns i BoKloks produktportfölj bara modellen Classic - ett flerbostadshus i två våningar som länge var karaktäristiskt för oss. Det fanns med tre olika uttryck: lockläktpanel, överfalsad slät panel eller putsad fasad. Det hus som byggdes upp inför mässan, monterades senare ned till moduler igen och flyttades till Mariastaden, där det står än idag. Nu är året snart 2022 och BoKlok har breddat sitt utbud. Nu bygger vi både radhus, parhus, flerbostadshus i fyra våningar och bostäder för äldre, SilviaBo. Just SilviaBo är det som kommer att representera BoKlok på H22. Och det är vi riktigt stolta över! SilviaBo är ett boendekoncept med smarta tvåor och treor för den som är 55 eller äldre. Smarta hur då? Jo, SilviaBo är lägenheter som är genomtänkta i detalj. Och tillgänglighetsanpassade redan från början. Så att en person som kanske i framtiden drabbas av en fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning, ska kunna bo kvar, bekvämt och till en rimlig peng. Bostadskonceptet är utvecklat av stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans.

Så, från det lilla tvåvåningshuset på H99 till vår allra senaste medlem i BoKlok-familjen på H22, känner vi att vi hittat hem. 23 år senare sluts cirkeln i Helsingborg, där allt startade. Men det betyder såklart inte att det är slutet! Vi ser fram emot att komma tillbaka till Helsingborg med framtida bostäder och på kommande mässor. För på BoKlok ser vi ljust på framtiden. Vi ses på H22! 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll