Gå direkt till innehåll
Jonas Spangenberg, VD BoKlok och H.M. Drottningen vid rosplanteringen under invigningen av SilviaBo i Helsingborg.
Jonas Spangenberg, VD BoKlok och H.M. Drottningen vid rosplanteringen under invigningen av SilviaBo i Helsingborg.

Pressmeddelande -

H.M. Drottningen invigde SilviaBo i Helsingborg – som del av stadsmässan H22

Igår tisdag 31 maj invigde H.M. Drottningen SilviaBo i Mariastaden i Helsingborg. SilviaBo är ett boendekoncept för äldre vuxna utvecklat av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans.

- Det känns fantastiskt roligt att H.M. Drottningen var på plats för att officiellt inviga vårt första fullskaliga SilviaBo-område, särskilt med tanke på att det var Drottningen och Ingvar Kamprad som kom med den ursprungliga idén till SilviaBo-konceptet, säger Jonas Spangenberg, VD på BoKlok.

SilviaBo i Mariastaden har 24 bostadsrättslägenheter med 2 till 3 rum och kök. Första spadtaget togs i augusti 2021 och området färdigställdes i början av maj i år. Den välkände arkitekten Thomas Sandell och hans arkitektbyrå sandellsandberg har gett huset sin utformning och landskapsprojektören Julia Rehnström har designat utemiljön.

- Här kommer de boende ha möjlighet att bo i trygga bostäder med fokus på fysiskt och psykiskt välmående. Stor omsorg har lagts vid anpassningsmöjligheter för olika behov. Utöver den grönskande trädgården finns ett sinnesfullt promenadstråk som löper längs med kvarteret och vidare ut mot ett nytt grönområde som Helsingborgs stad utvecklar, säger Jonas Spangenberg.

SilviaBo ska bidra till Helsingborgs stads satsning för att skapa ett demensvänligt Helsingborg som bland annat fokuserar på att skapa miljöer som stimulerar sinnen, skapar positiva tankar och ökar välbefinnandet för personer med kognitiva begränsningar.

Under H22 kommer två av de nybyggda SilviaBo-lägenheterna vara öppna för besökare och visa på möjligheter kring boende för äldre och för personer som lever med kognitiva svårigheter i vardagen. Områdets gemensamma klubb- och växthus kommer också att stå öppna för mässans besökare och aktiviteter kommer att arrangeras i området.

Om SilviaBo-konceptet

SilviaBo är hem och områden designade för fysiskt och psykiskt välmående, ett boendekoncept utvecklat av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans. Med SilviaBo skapas trygga hem och områden som de boende varken vill eller behöver flytta ifrån då lägenheterna är förberedda för att enkelt kunna anpassas till en vardag med kognitiva svårigheter eller en funktionsnedsättning.

Idén till SilviaBo kommer från H.M. Drottning Silvia och IKEA:s grundare Ingvar Kamprad.

Ämnen

Kategorier


BoKlok är ett annorlunda boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Vi bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet för de många människorna. BoKlok har hittills byggt närmare 14 000 bostäder och finns idag i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien.

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Nu startar försäljningen av SilviaBo i Helsingborg – första området enligt nytt koncept för seniorbostäder

Nu startar försäljningen av SilviaBo i Helsingborg – första området enligt nytt koncept för seniorbostäder

Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA har tillsammans tagit fram SilviaBo, ett koncept för bostäder för seniorbostäder. Nu startar försäljningen av det första fullskaliga SilviaBo-området. Fysiskt och psykiskt välmående står i centrum, med hög nivå av tillgänglighetsanpassning och förtur i försäljningen till personer med kognitiva nedsättningar.