Gå direkt till innehåll
Illustration av innergård, SilviaBo Skrabelycke i Mariastaden, Helsingborg.
Illustration av innergård, SilviaBo Skrabelycke i Mariastaden, Helsingborg.

Nyhet -

Första SilviaBo-området får namn med både lokal och kunglig anknytning

Inför stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg bygger BoKlok det första fullskaliga SilviaBo-området. Genom en namntävling har kvarteret nu fått sitt namn: SilviaBo Skrabelycke.

I Mariastaden i Helsingborg bygger BoKlok SilviaBo - ett klokare seniorboende med hem som man vill och kan bo kvar i länge, utvecklat av stiftelsen Silviahemmet, IKEA och BoKlok tillsammans. Då området skulle döpas anordnades en namntävling för allmänheten, och nu har det vinnande bidraget utsetts av en jury. Namnet på det kommande SilviaBo-området blir SilviaBo Skrabelycke.

Namnet kommer från den plats där Sofiero slott ligger idag. Här låg tidigare en prästgård som hette Skrabelycke. Området köptes av prins Oscar (senare kung Oscar II) och hans hustru Sofia, som blev så förtjusta i platsen och dess natur, att de efter ett besök i Helsingborg anlade slottet Sofiero på den plats där Skrabelycke en gång låg. Sofiero ligger bara ett stenkast från det kommande SilviaBo-området.

- Med SilviaBo vill vi visa framtidens bostäder för en åldrande befolkning. Skrabelycke är ett passande namn, som knyter an till Helsingborgs lokalhistoria och till Sofiero. Med SilviaBo Skrabelycke binder vi ihop historien med framtiden, och ger också en vink till Sofiero, döpt efter en drottning likt SilviaBo, och vars slottspark är en förebild när det kommer till skapandet av vårt eget områdes trädgård och innergård, säger Thomas Lehrecke, marknadsområdeschef på BoKlok och medlem i juryn som valde bland de tävlande namnförslagen.

Kenneth Nikander var den som kom med det vinnande bidraget:

- Vilken överraskning! Är det sant? Min dotter köpte ett BoKlok-radhus i Norrtälje för längesen, och jag har följt er lite sen dess. Jag tycker att BoKlok är ett bra koncept som skapar möjligheter – som för min dotter, som fick en bra start på bostadsmarknaden. När jag såg tävlingen tänkte jag att jag chansar, och tyckte att Skrabelycke var en rolig och fin koppling – med anknytning både till Helsingborg och kungligheter.

Juryns motivering lyder:
Skrabelycke är ett vackert namn som knyter an till Helsingborgs historia. På den plats som kallades Skrabelycke skapade dåtidens kungligheter en oas, och i SilviaBo Skrabelycke skapar vi en oas med kungligt namn, för nutidens seniorer. Området Skrabelycke gav plats åt Sofiero, en plats känd för sin grönskande trädgård, och därmed en sann förebild för SilviaBo – ett bostadskvarter där vi vill skapa sinnliga mötesplatser för ett hälsosamt liv, i en miljö fylld av gröna, sköna ytor och prunkande blomsterprakt.

Byggnationen av SilviaBo Skrabelycke är redan påbörjad och bostäderna beräknas stå klara våren 2022. Under maj-juli kommer området och hemmen att visas för allmänheten inom ramarna för H22 City Expo. Inflyttning i de nya lägenheterna kommer att ske under 2022/2023.

Så här gick namntävlingen till
Tävlingen pågick från 26 november till 23 december och var öppen för alla att deltaga i. Vid tävlingens slut gick en jury bestående av medlemmar från BoKlok och Silviahemmet igenom alla inkomna bidrag. En enig jury landade i valet av namnet SilviaBo Skrabelycke.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Nu startar försäljningen av SilviaBo i Helsingborg – första området enligt nytt koncept för seniorbostäder

Nu startar försäljningen av SilviaBo i Helsingborg – första området enligt nytt koncept för seniorbostäder

Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA har tillsammans tagit fram SilviaBo, ett koncept för bostäder för seniorbostäder. Nu startar försäljningen av det första fullskaliga SilviaBo-området. Fysiskt och psykiskt välmående står i centrum, med hög nivå av tillgänglighetsanpassning och förtur i försäljningen till personer med kognitiva nedsättningar.