Gå direkt till innehåll
Montage av en lägenhetsmodul i BoKloks fabrik i Gullringen
Montage av en lägenhetsmodul i BoKloks fabrik i Gullringen

Blogginlägg -

Effektivt, industriellt och modernt - ett klokare sätt att bygga!

På BoKlok gillar vi att prata om hur vårt sätt att bygga är effektivt, industriellt och modernt. Men vad menar vi med det egentligen, och hur tänker vi kring effektivitet?

På BoKlok har vi valt att bygga alla våra hem i modulform med en industrialiserad byggprocess. Det innebär att så mycket som möjligt i arbetet med byggnationen av våra hem utförs i fabrik. Där reglas väggar, golv läggs, fönster sätts in, badrum kaklas och t.o.m. köksluckor och garderober sätts på plats. Allt i en säker, torr och högeffektiv inomhusmiljö. Vår ambition är helt enkelt att kunna skapa ett vackert och elegant byggande baserat på volymelement, samtidigt som vi håller så hög effektivitet och kvalitet som möjligt.

Industriellt vs. traditionellt byggande

Men hur skiljer sig då en industrialiserad byggprocess som vår från mer traditionellt byggande? Vi tänker oss att en traditionell byggprocess har ett väldigt starkt projektfokus där mycket tillåts vara unikt. Det kan vara allt från utseendet på slutprodukten och produktionsmetoden till tekniska lösningar under arbetets gång samt vilka konsult- eller entreprenörsteam som används. Genom att starta varje projekt med ett blankt papper, d.v.s. att använda, och behöva komma på, unika lösningar varje gång, blir det dessutom svårt att göra förbättringar från projekt till projekt. Man måste ju hela tiden starta om från början! Måste man dessutom ha ögonen på det projektunika, blir det svårt att prioritera att investera och använda plattformar och andra tekniska system som skulle kunna underlätta produktionen och effektiviteten framåt.

Den industrialiserade byggprocessen å andra sidan handlar om att skapa processer och tekniska lösningar för att få hela kedjan från idé till färdig byggnad att fungera som ett effektivt produktionssystem. Självklart handlar det inte om att skapa identiska byggnader, utan om att smartare använda material och arbetskraft för att få till en högre produktionstakt. Industriellt byggande är helt enkelt ett sätt att mer effektivt utnyttja resurser och kompetens med tekniska plattformar och förtillverkning av byggelement - som sedan kan sättas samman till helt olika byggnader och hem.

Sverige - ett föredöme med möjligheter 

Sverige är idag världsledande inom industriellt byggande. Vi har en lång historik av innovativa och smarta lösningar och industriellt byggande har anammats av flera företag – både små, medelstora och stora – som utmanar de mer traditionella byggföretagen. Det har visat sig vara en smart väg att gå. Jämför man byggindustrins produktivitet med tillverkande industri, ligger byggindustrin starkt i lä. Där ligger nämligen produktiviteten på samma nivå som den legat på under lång tid medan tillverkande industri haft en stark, positiv utveckling. De industriella byggföretagen och koncepten, som inspirerats av tillverkande industri, är också de markant mer effektiva än de traditionella. Det finns alltså stora möjligheter att genom industriella byggprocesser öka produktiviteten i hela byggbranschen.

På BoKlok bygger vi på halva tiden jämfört med traditionellt byggande. Vårt rekord är 7 månader, från byggstart till inflyttning. Det kallar vi smart & smidigt byggande! Genom att ha en så pass effektiviserad och standardiserad process, kan vi också hålla lägre priser. Våra priser mot kund ligger generellt 25 % lägre än de vi konkurrerar med.

Modernt byggande = hållbart byggande

Möjligheterna med industriella byggprocesser är större än enbart snabbhet och pressade kostnader. I takt med digitalisering och ökade volymer så ökar även potentialen i att vässa koncepten och öka t.ex. hållbarhetsarbetet ytterligare. Modernt byggande i fabrik skapar större förutsägbarhet, kan optimeras och förbättras på en helt annan nivå än traditionellt byggande, minskar spill och ger förutsättningar för markant lägre klimatbelastning från både produktion och de färdiga hemmen. Det kallar vi klokt byggande! 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Illustration av vardagsrum, BoKlok-lägenhet. OBS! Bilden är en illustration och avvikelser kan ske i slutgiltigt projekt.

​BoKlok bygger 36 lägenheter i Kvissleby, Sundsvall

Med naturskönt läge i Kvissleby utanför Sundsvall ska BoKlok bygga 36 lägenheter. Försäljningen kommer att starta under våren 2020. Byggstart är planerad till hösten 2020, med beräknad inflyttning våren 2021.

Illustration av de nya husen i BoKlok Älven, vid Ljungans strand i Kvissleby, Sundsvall.

​Kloka hem till försäljning i Kvissleby, Sundsvall

På måndag, den 20 april, startar försäljningen av BoKlok-lägenheter precis intill älven Ljungan i Kvissleby, Sundsvall. Alla intresserade kan anmäla intresse via BoKloks hemsida, och får sedan möjlighet att anmäla sig till deltagande vid den livesända turordningsdragningen för de nya husen. Byggstart är planerad till sommaren 2020, med beräknad inflyttning våren 2021.

Illustration av interiör, radhus från BoKlok. OBS! Bilden är en illustration och avvikelser kan förekomma.

BoKlok planerar att bygga 23 rad- och parhus i Luleå

BoKlok kommer tillbaka till Luleå efter 12 år. I Gammelstad i Luleå ska BoKlok bygga 23 rad- och parhus. Försäljningen kommer att starta under våren 2022. Byggstart är planerad till hösten 2022, med beräknad inflyttning hösten 2023.

Thomas Sandell på arkitektbyrån sandellsandberg.

​BoKlok inleder samarbete med arkitekt Thomas Sandell

BoKlok har startat ett samarbete med arkitekt SAR/SIR Thomas Sandell - en av Sveriges mest namnkunniga arkitekter och formgivare - från sandellsandberg arkitekter. Samarbetet med BoKlok kommer att fokusera på hållbara lösningar för exteriör miljö.

Illustration av trädgårdssida med balkonger & altaner, BoKlok Polarnatten i Gällivare.

Nu startar försäljningen av BoKlok-lägenheter i Gällivare!

På onsdag, den 23 oktober, startar försäljningen av de kommande BoKlok-lägenheterna på Heden i Gällivare. 36 lägenheter ska byggas på en central tomt i staden, som en del av utvecklingen av framtidens Gällivare. Projektet kommer att kallas BoKlok Polarnatten. Byggnationen är planerad att starta under hösten 2019, och inflyttning kan ske hösten 2020.

Illustration av kök, småhus från BoKlok. OBS! bilden är en illustration och avvikelser kan ske i slutgiltigt projekt.

​Nu är det premiär i Strömstad för hem från BoKlok!

BoKlok, ett gemensamt boendekoncept från Skanska och IKEA, ska bygga 20 par- och radhus i området Mällbydalen i Strömstad. Försäljningen kommer att starta under sommaren 2020 och byggstart är planerad till hösten 2020, med beräknad inflyttning hösten 2021.

Illustration av entrésida med förstukvist, radhusen i BoKlok Lotsen, Gammelstad, Luleå.

BoKlok startar försäljning av nytt bostadskvarter i Luleå

Efter 12 år är BoKlok tillbaka med nya kloka hem i Luleå. Onsdagen den 25 maj startar försäljningen av de kommande rad- och parhusen i Gammelstad, Luleå. Likt alla hus från BoKlok är de byggda i trä, ett av de mest hållbara byggmaterialen. Beräknad inflyttning i de nya hemmen är vintern 2023/2024.

BoKlok lanserar flerfamiljshus i samarbete med stjärnarkitekten Thomas Sandell

BoKlok lanserar flerfamiljshus i samarbete med stjärnarkitekten Thomas Sandell

BoKlok grundades för snart 25 år sedan utifrån tanken att så många som möjligt ska ha råd med ett eget hem. Nu inleds nästa steg i utvecklingen av BoKlok med lanseringen av en ny generation flerfamiljshus. Välkända arkitekten Thomas Sandell och byrån sandellsandberg har tagit fram en ny gestaltning som andas nytänkande och samtidigt tradition.

Fotomontage: Hus på löpande band och Jerker Lessing, FoU-chef på BoKlok.

Hus på löpande band?

BoKloks industriella byggprocess är ett tvärfunktionellt arbetssätt som utgår från livet som skall levas på platsen. En process som i sin förutbestämdhet gör det möjligt att förena form, funktion, kvalitet och hållbarhet till ett pris som många har råd att betala.

Juvall Jungman och Maria Forssell från BoKlok tar emot priset för "bästa projekt" vid Prognoscentrets NKI-seminarium tidigare idag.

​Sveriges nöjdaste kunder bor i BoKlok Tornseglaren, Höganäs

Resultaten för Prognoscentrets branschmätning för bostadsutvecklare 2019, ”Sveriges nöjdaste kunder”, är nu tillkännagivna – och det enskilda projekt som fick högst NKI var BoKlok Tornseglaren i Höganäs. Det betyder att Sveriges nöjdaste kunder har betalat lite mindre för sitt boende!

Robert Gurbin, fabrikschef, visar  Hans Biörck, styrelseordförande Skanska, och Jonas Spangenberg, VD BoKlok, runt i BoKloks fabrik i Gullringen, Småland.

Skanskas styrelseordförande på besök i BoKloks fabrik i Gullringen

Hans Biörck, styrelseordförande i Skanska, besökte BoKloks fabrik i Gullringen, Småland, för att möta medarbetare och se hur arbetet med utbyggnaden av fabriken fortskrider. Ombyggnationen av fabriken i Gullringen är ett omfattande innovations- och digitaliseringsinitiativ som kommer att göra BoKloks fabrik till en av de mest moderna husfabrikerna i Europa.

Firehiwot Kedir, doktorand från ETH i Zürich, under ett besök i BoKloks fabrik i Gullringen, Småland.

Doktorand från ETH Zürich besöker BoKlok för forskningsprojekt

Firehiwot Kedir, en forskarstuderande från ETH, Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich, gör sitt sista år av sin doktorandtid med fokus på industrialiserat byggande. Som en del av sin forskning har hon besökt BoKlok för att undersöka befintliga synergier mellan cirkulär ekonomi och industrialiserat byggande.

Ett av de områden som byggts av BoKlok

Vad har bilbranschen och Boklok gemensamt?

Det finns tydliga likheter mellan bilindustrin och BoKlok. Den brittiska tidningen The Conversation skrev nyligen en artikel om hur BoKlok är ett föredöme inom byggindustrin. Det faktum att BoKlok bygger enligt en basmodell som är flexibel framhävs som en fördel, då det kapar både arbetstid och kostnader.

Forskarna från Stanford träffar representanter från BoKlok och Skanska

Forskare från Stanford granskar BoKlok

Professorer från Stanforduniversitetet har rest runt i Sverige för att studera Boklok på djupet och kommer att ha Boklok som fallstudie i sin undervisning.

Professor Robert Burgelman, Margot Sutherland och BoKloks FoU-chef Jerker Lessing utanför BoKloks kontor i Malmö

Jerker Lessing om Stanford-forskarnas besök: "De ser BoKlok som unika"

​I veckan hade BoKlok återbesök av två forskare från Stanford University. Forskarna besökte oss första gången redan förra sommaren, och då fick de lära sig grunderna om BoKlok (vem vi är, vad vi gör och hur vi bygger). Det besöket resulterade i en omfattande företagsbeskrivning av BoKlok som nu ska användas i undervisningen av ingenjörsstudenter vid Stanfords motsvarighet till Handelshögskolan.

BoKlok Malmån i Ödåkra, ett av de första BoKlok-projekten.

​23 år senare sluts cirkeln i Helsingborg - BoKlok partner till H22

År 2022 är det dags för bomässa i Helsingborg igen. Extra roligt tycker vi på BoKlok, eftersom just Helsingborg och bomässa är en tydlig och kär del av vår historia. Bomässan 2022, H22, är en unik plattform och en stor satsning på att göra Helsingborg till en ännu mer hållbar stad. Klart att BoKlok ska vara med på den resan!

Jonas Davidsson, Daniel Gunnarsson och Daniel Gustafsson - vinnare i BoKloks medarbetartävling under årets Safety Week.

​Medarbetare vinner pris i temavecka om säkerhet

Varje år anordnar BoKlok en temavecka för säkerhet. Safety Week, som arrangemanget kallas, genomförs i hela Skanska-koncernen och gick i år av stapeln 11-15 maj. Under veckan delades det ut pris till medarbetare som synliggjorde säkerhetskultur i sin vardag.