Gå direkt till innehåll
Montage av en lägenhetsmodul i BoKloks fabrik i Gullringen
Montage av en lägenhetsmodul i BoKloks fabrik i Gullringen

Blogginlägg -

Effektivt, industriellt och modernt - ett klokare sätt att bygga!

På BoKlok gillar vi att prata om hur vårt sätt att bygga är effektivt, industriellt och modernt. Men vad menar vi med det egentligen, och hur tänker vi kring effektivitet?

På BoKlok har vi valt att bygga alla våra hem i modulform med en industrialiserad byggprocess. Det innebär att så mycket som möjligt i arbetet med byggnationen av våra hem utförs i fabrik. Där reglas väggar, golv läggs, fönster sätts in, badrum kaklas och t.o.m. köksluckor och garderober sätts på plats. Allt i en säker, torr och högeffektiv inomhusmiljö. Vår ambition är helt enkelt att kunna skapa ett vackert och elegant byggande baserat på volymelement, samtidigt som vi håller så hög effektivitet och kvalitet som möjligt.

Industriellt vs. traditionellt byggande

Men hur skiljer sig då en industrialiserad byggprocess som vår från mer traditionellt byggande? Vi tänker oss att en traditionell byggprocess har ett väldigt starkt projektfokus där mycket tillåts vara unikt. Det kan vara allt från utseendet på slutprodukten och produktionsmetoden till tekniska lösningar under arbetets gång samt vilka konsult- eller entreprenörsteam som används. Genom att starta varje projekt med ett blankt papper, d.v.s. att använda, och behöva komma på, unika lösningar varje gång, blir det dessutom svårt att göra förbättringar från projekt till projekt. Man måste ju hela tiden starta om från början! Måste man dessutom ha ögonen på det projektunika, blir det svårt att prioritera att investera och använda plattformar och andra tekniska system som skulle kunna underlätta produktionen och effektiviteten framåt.

Den industrialiserade byggprocessen å andra sidan handlar om att skapa processer och tekniska lösningar för att få hela kedjan från idé till färdig byggnad att fungera som ett effektivt produktionssystem. Självklart handlar det inte om att skapa identiska byggnader, utan om att smartare använda material och arbetskraft för att få till en högre produktionstakt. Industriellt byggande är helt enkelt ett sätt att mer effektivt utnyttja resurser och kompetens med tekniska plattformar och förtillverkning av byggelement - som sedan kan sättas samman till helt olika byggnader och hem.

Sverige - ett föredöme med möjligheter 

Sverige är idag världsledande inom industriellt byggande. Vi har en lång historik av innovativa och smarta lösningar och industriellt byggande har anammats av flera företag – både små, medelstora och stora – som utmanar de mer traditionella byggföretagen. Det har visat sig vara en smart väg att gå. Jämför man byggindustrins produktivitet med tillverkande industri, ligger byggindustrin starkt i lä. Där ligger nämligen produktiviteten på samma nivå som den legat på under lång tid medan tillverkande industri haft en stark, positiv utveckling. De industriella byggföretagen och koncepten, som inspirerats av tillverkande industri, är också de markant mer effektiva än de traditionella. Det finns alltså stora möjligheter att genom industriella byggprocesser öka produktiviteten i hela byggbranschen.

På BoKlok bygger vi på halva tiden jämfört med traditionellt byggande. Vårt rekord är 7 månader, från byggstart till inflyttning. Det kallar vi smart & smidigt byggande! Genom att ha en så pass effektiviserad och standardiserad process, kan vi också hålla lägre priser. Våra priser mot kund ligger generellt 25 % lägre än de vi konkurrerar med.

Modernt byggande = hållbart byggande

Möjligheterna med industriella byggprocesser är större än enbart snabbhet och pressade kostnader. I takt med digitalisering och ökade volymer så ökar även potentialen i att vässa koncepten och öka t.ex. hållbarhetsarbetet ytterligare. Modernt byggande i fabrik skapar större förutsägbarhet, kan optimeras och förbättras på en helt annan nivå än traditionellt byggande, minskar spill och ger förutsättningar för markant lägre klimatbelastning från både produktion och de färdiga hemmen. Det kallar vi klokt byggande! 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Professor Robert Burgelman, Margot Sutherland och BoKloks FoU-chef Jerker Lessing utanför BoKloks kontor i Malmö

Jerker Lessing om Stanford-forskarnas besök: "De ser BoKlok som unika"

​I veckan hade BoKlok återbesök av två forskare från Stanford University. Forskarna besökte oss första gången redan förra sommaren, och då fick de lära sig grunderna om BoKlok (vem vi är, vad vi gör och hur vi bygger). Det besöket resulterade i en omfattande företagsbeskrivning av BoKlok som nu ska användas i undervisningen av ingenjörsstudenter vid Stanfords motsvarighet till Handelshögskolan.