Gå direkt till innehåll
Firehiwot Kedir, doktorand från ETH i Zürich, under ett besök i BoKloks fabrik i Gullringen, Småland.
Firehiwot Kedir, doktorand från ETH i Zürich, under ett besök i BoKloks fabrik i Gullringen, Småland.

Nyhet -

Doktorand från ETH Zürich besöker BoKlok för forskningsprojekt

Firehiwot Kedir, en forskarstuderande från ETH, Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich, gör sitt sista år av sin doktorandtid med fokus på industrialiserat byggande. Som en del av sin forskning har hon besökt BoKlok för att undersöka befintliga synergier mellan cirkulär ekonomi och industrialiserat byggande.

Firehiwot Kedir studerar vid ETH, rankat som ett av de tio bästa universiteten i världen. Firehiwots forskning är fokuserad på industrialiserat byggande och hon är en del av en forskargrupp som specialiserat sig på det. Gruppen leds av professor Daniel Hall, och tillsammans med honom har Firehiwot forskat om utvecklingen och potentialen i industrialiserat bostadsbyggande kopplat till resurseffektivitet.

- Jag hörde talas om BoKlok 2018 när Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef på BoKlok, höll en gästföreläsning hos oss på ETH Zürich. Sedan dess har jag följt uppdateringar kring BoKlok och lyckats hålla kontakten med Jerker. BoKloks kundorientering och produktutbud har imponerat på mig och jag är glad att vi kunde arrangera ett forskningsbesök under sommaren, säger Firehiwot.

BoKlok har kopplingar till akademin runt om i världen och ETH är ett av de universitet som samarbetar med BoKlok. BoKlok har tidigare välkomnat studenter och forskare från olika universitet runtom i världen och forsknings- och utvecklingschefen på BoKlok, Jerker Lessing, är också adjungerad professor vid Stanford University i Kalifornien.

Forskningsbesöket från ETH arrangerades med incitamentet att stärka de redan befintliga synergieffekterna mellan cirkulär ekonomi och industrialiserat byggande. Firehiwot förklarar:

- En viktig beståndsdel för att uppnå en cirkulär ekonomi är att se till att vi samlar in, lagrar och delar relevant information om de produkter vi skapar, för att möjliggöra deras potential när det kommer till cirkularitet. Industrialiserat byggande skapar en lämplig grund för det, eftersom det är ett smart sätt att producera nya "bostadsprodukter " och det är lätt att samla in data. Förvånansvärt nog finns det dock väldigt lite forskning på ämnet, vilket gör det extra intressant.

För att uppnå ett cirkulärt informationslöde, och för att skapa en plattform för forskningen, tittar Firehiwot på vad hon kallar "materiella pass":

- Materiella pass är digitala uppsättningar av data, relaterade till cirkulär ekonomi som beskriver egenskaperna hos material, produkter och byggnader. Genom dem är det möjligt att tillföra mer värde till byggnader, fatta välgrundade beslut om vad byggnadernas nästa livscykel ska vara och skapa grundbulten för nya affärsmodeller. Det är faktiskt banbrytande!

Firehiwot Kedir besöker BoKlok till den 30 september, innan hon återvänder till Zürich för att avsluta sin forskning och slutföra sin doktorsexamen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll