Gå direkt till innehåll
Jonas Spangenberg, VD BoKlok, Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef BoKlok och Martin Fischer, professor Stanford University.
Jonas Spangenberg, VD BoKlok, Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef BoKlok och Martin Fischer, professor Stanford University.

Nyhet -

BoKloks forsknings- och utvecklingschef får förlängd professur på Stanford

BoKloks forsknings- och utvecklingschef Jerker Lessing får förlängning av sin roll som adjungerad professor vid Stanford University.

Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef på BoKlok, har haft ett samarbete med Stanford University sedan 2013. Till en början som gästforskare och föreläsare, men sedan 2017, i etapper om ett år åt gången, som adjungerad professor inom samhälls- och miljöteknik. Den nya förlängningen av hans professur sträcker sig till augusti 2022.

Under sin tid vid universitet i Stanford har Jerker Lessing skapat och utvecklat kursen Industrialized construction för civilingenjörsstudenter och forskarstuderande. Cirka 20 elever läser kursen varje år, med utbildningsinriktningar som sträcker sig från byggledning till hållbar design, ekonomi & handel. Eleverna kommer från hela världen vilket skapar en väldigt speciell atmosfär, enligt Jerker.

- Det är ett verkligt privilegium att få träffa alla dessa elever och få chansen att undervisa och inspirera dem. Jag har kontakt med några tidigare elever och när jag hör att de t.ex. har startat företag eller skapar innovationer i sina hemländer, känns det bra att ha bidragit till deras kunskap och förmåga att förändra byggbranschen. Det här är verkligen en möjlighet att skapa en gnista av förändring runt om i världen, säger Jerker Lessing.

Förutom ovanstående kurs har Jerker Lessing under sin tid på Stanford också studerat många företag i USA som en del av sin forskning samt skapat och utvecklat Industrialized Construction Forum - en global konferens för både akademi och industri som lockar deltagare från hela världen. Från första gången 2014 med en liten grupp i en föreläsningssal på Stanford arrangeras 2021 års konferens för sjunde gången och är ett digitalt tvådagarsevenemang med flera hundra deltagare.

BoKloks VD Jonas Spangenberg kommer att hålla tal på konferensen, i sällskap av representanter från företag och universitet över hela världen, till exempel Michelle Kaufmann (chef för Built environment på Google) och Zhang Yue (VD för Broad Construction Group, Kina) för att nämna några.

- Innovativt, industrialiserat och hållbart byggande ligger mig varmt om hjärtat. Industrialized Construction Forum, liksom min kurs på Stanford, är ett bra sätt att diskutera och dela kunskap som kan leda till en mer hållbar byggbransch, säger Jerker Lessing.

För BoKlok har Jerker Lessings professur och internationella nätverk spelat en betydande roll i företagets ambition att vara en globalt erkänd aktör inom området industrialiserat, hållbart och innovativt byggande. Under åren har studenter och professorer från Stanford besökt BoKlok i Sverige för att lära sig mer om verksamheten. Studentpraktikanter har gjort projekt för BoKlok och fallstudier om BoKlok används på både Stanford Business School och Stanford School of Engineering. Att ha kopplingar till Stanford är också ett sätt för BoKlok att hålla sig uppdaterade om innovationer inom en rad olika områden, då universitetet är en kreativ grogrund, med sin bas i Kalifornien och Silicon Valley.

Jerker Lessing har en doktorsexamen inom bygg- och miljöteknologi från Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet, med fokus på de strategiska aspekterna av industrialiserat byggande. Jerker har varit forsknings- & utvecklingschef på BoKlok sedan 2015.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Professor Robert Burgelman, Margot Sutherland och BoKloks FoU-chef Jerker Lessing utanför BoKloks kontor i Malmö

Jerker Lessing om Stanford-forskarnas besök: "De ser BoKlok som unika"

​I veckan hade BoKlok återbesök av två forskare från Stanford University. Forskarna besökte oss första gången redan förra sommaren, och då fick de lära sig grunderna om BoKlok (vem vi är, vad vi gör och hur vi bygger). Det besöket resulterade i en omfattande företagsbeskrivning av BoKlok som nu ska användas i undervisningen av ingenjörsstudenter vid Stanfords motsvarighet till Handelshögskolan.