Gå direkt till innehåll
H.M Drottningen inviger SilviaBo
H.M Drottningen inviger SilviaBo

Pressmeddelande -

Drottningen invigde SilviaBo – bostäder för demenssjuka

Under lördagen invigde H.M Drottningen Sveriges första SilviaBo, bostäder för äldre och personer med demenssjukdom. Idén tog sin form i början av 2016 och mindre än ett och ett halvt år senare är projektet inflyttningsklart. Bostäderna byggs av BoKlok.

- Precis som IKEA så bygger vi i fabrik. Det gör att vi kan vara riktigt kostnadseffektiva och snabba. Tack vare modernt industriellt byggande kan vi hålla en jämn och hög kvalitet och samtidigt hålla priset nere så att människor med vanliga plånböcker har råd, säger Jonas Spangenberg, VD på BoKlok.

Tillsammans med Stiftelsen Silviahemmet har BoKlok utvecklat bostäder för personer med demenssjukdom kallat SilviaBo. Pilotprojektet på Drottningsholmsmalmen består av sex lägenheter och två visningslokaler. Lägenheterna har anpassats efter behoven hos äldre och personer med demenssjukdom.

Intresset från kommuner är redan stort eftersom kostnaden blir betydligt lägre för dem då behovet av äldreboenden minskar.

- Efterfrågan på den här typen av bostäder är stor och vi hoppas kunna bygga många fler framöver. Genom SilviaBo kan människor åldras tillsammans i sitt gemensamma hem. Man får vistas i en miljö man känner igen och känner sig trygg i, säger Jonas Spangenberg.

Behovet av anpassade bostäder är stort. Det finns idag cirka 160 000 personer med demenssjukdom i Sverige, och antalet ökar med den åldrande befolkningen.

Om SilviaBo

SilviaBo är inget vårdboende utan helt vanliga bostäder som är anpassade för personer där minst en i hushållet är drabbad av demenssjukdom. Idag tvingas par ofta flytta isär för att livet i den vanliga bostaden inte fungerar. SilviaBo möjliggör att dessa par kan bo tillsammans längre, förhoppningsvis resten av livet. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


BoKlok är ett annorlunda boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Vi bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet till ett lågt pris. BoKlok bygger omkring 1200 bostäder per år i Sverige, Norge och Finland och hittills har vi byggt drygt 10 000 bostäder för de många människorna.

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll