Gå direkt till innehåll
Drottning Silvia sken ikapp med solen vid invigningen av SilviaBo
Drottning Silvia sken ikapp med solen vid invigningen av SilviaBo

Nyhet -

Silvia sken som solen när demenshem invigdes

I lördags var det pompa och ståt när Drottning Silvia äntligen invigde SilviaBo på Drottningholm - och därmed blev hennes vision verklighet. Bakom projektet står Silviahemmet och BoKlok som samverkat för att skapa ett klokt boende för människor med demenssjukdom. Drottningen har själv varit mycket delaktig i utvecklingen av projektet och sken som solen när det var dags att klippa invigningsbandet.

Innan det var dags för invigningsceremonin samlades gästerna på Silviahemmet för en pressträff och projektpresentation där Drottning Silvia höll öppningsanförandet. Drottningen delade med sig av sina personliga erfarenheter av demens och berättade varmt om hur hennes vision nu äntligen blivit sann. Därefter talade Wilhelmina Hoffman, Silviahemmets rektor och verksamhetschef, om hur SilviaBo är ett projekt som kommer utveckla Silviahemmets verksamhet framöver. Claes Dinkelspiel, Silviahemmets stiftare och styrelseledamot talade om hur viktigt det är att par där den ena partnern drabbas av demens får och kan fortsätta leva tillsammans. Jonas Spangenberg, VD för BoKlok avrundade pressträffen med ord om hur BoKlok är tänkt att vara för alla och att SilviaBo är ett tydligt bevis för detta.

Lägenheterna i SilviaBo har ett fantastiskt läge i anslutning till Silviahemments lokaler, blott några stenkast från Drottningens egen bostad på Drottningholm slott. Efter pressträffen tågade gästerna ner till de nybyggda husen och när klockan slog 16.00 kunde Drottningen med sax i hand förklara SilviaBo invigt. Den pampiga trumpetfanfaren som följde markerade att det var dags att gå in på husesyn. 

En av lägenheterna i projektet har sparats till utställningslägenhet, och här har IKEA varit delaktiga i att skapa en hemtrevlig och inbjudande miljö. Det finns också många exempel på inredningsdetaljer som är speciellt framtagna med hänsyn till de boende som lider av demens. Till att börja med färgkodas husen då accentfärger är lättare att komma ihåg. I köket finns tydliga handtag, grepp och vred som underlättar arbetet och här finns särskilda eluttag med timer. Vidare är toaletten handikappanpassad och åtkomlig från både entrén och sovrummet. Vardagsrummet är som vanligt i BoKlok lägenheter luftigt med stort ljusinsläpp.

SilviaBo bakgrund

Projektet SilviaBo hade sin början en novemberdag 2015 när drottningen hade IKEA grundare Ingvar Kamprad som gäst på Silviahemmet på Drottningholm. Kamprad var imponerad av Silviahemmets verksamhet och drottningens arbete med att fokusera på demensspecialiserade assistanssjuksköterskor. Han beslutade sig för att stötta Silviahemmets fortsatta arbete och vision om ett anpassat demensboende. Efter några månader av planering kunde Drottningen presentera planerna för SilviaBo i maj 2016. Nu, ett drygt år senare, har hennes vision alltså blivit verklighet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll