Gå direkt till innehåll
​Historia, framtid och hållbara bostäder inspirerade till namnet BoKlok Grönhult i namntävling

Nyhet -

​Historia, framtid och hållbara bostäder inspirerade till namnet BoKlok Grönhult i namntävling

I Sege park i Malmö kommer BoKloks mest hållbara projekt någonsin att byggas. Tidigare under våren utlystes en namntävling för vad det kommande bostadsområdet ska döpas till, och det vinnande förslaget blev BoKlok Grönhult!

Emma Wedin var den som kom med det vinnande bidraget i tävlingen, och så här säger hon när hon får beskedet:

- Det här känns väldigt kul såklart! Jag kom på namnet Grönhult ganska direkt faktiskt. För mig är ”hult” så mycket Småland, och det är ju också BoKlok och IKEA, vilket passade så bra. Det i kombination med det gröna och att skapa hållbarhet framåt kändes självklart.

Att Emma Wedin var den som kom på det namn som skulle bli juryns favorit är kanske inte så konstigt, då det i efterhand visar sig att hon har tydliga kopplingar till både BoKlok och IKEA. Till vardags jobbar nämligen Emma med produktutveckling på IKEA i Älmhult, Småland, och sedan oktober 2019 bor hon dessutom i ett av BoKloks nybyggda områden i Staffanstorp i Skåne.

- Ja, det är ett lite lustigt sammanträffande, men kanske är det att jag känner till både BoKlok och IKEA så pass bra, som gjorde att jag lyckades komma med ett förslag som skulle träffa mitt i prick?

Så här gick tävlingen till

Tävlingen pågick från 24 mars till 30 april och var öppen för alla intresserade genom BoKloks sociala kanaler och nyhetsrum. Vid tävlingens slut gick en intern jury igenom alla inkomna bidrag, som var anonymiserade. Två röstningsomgångar resulterade i det vinnande namnet BoKlok Grönhult.

Juryns motivering lyder såhär:

Som vårt mest hållbara projekt någonsin visar BoKlok Grönhult oss vägen in i framtiden samtidigt som vi knyter an till vårt förflutna. Namnet Grönhult är en vink till IKEA, till Småland, till vår fabrik, till Sveriges skogar och till att bygga och leva grönt. Samtidigt ser vi bortom nutiden med hem som kan vara självförsörjande på energi, har dramatiskt sänkt vattenförbrukning, delningshubar och utomhusmiljöer utformade för biologisk mångfald och social hållbarhet. Kort sagt - BoKlok Grönhult är vår historia och vår framtid, och bostäder som gör det lättare för de boende att leva ett hållbart liv, hemma.

Stöd till organisationer som främjar hållbarhet

Totalt inkom 41 namnförslag under tävlingens gång. För varje inkommet förslag skänker BoKlok 100 kr till stiftelsen Botildenborg i Malmö, som arbetar med ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Efter den avslutade tävlingen kan det nu konstateras att stiftelsen Botildenborg kommer att mottaga 4100 kronor från BoKlok. Emma Wedin, som kom på det vinnande namnet, har också fått välja ytterligare en organisation som arbetar med hållbarhet i någon form, som BoKlok kommer att skänka 1000 kr till. Emmas val är ungdomsorganisationen på Lilla Beddinge bollklubb, som hon beskriver som ”eldsjälar” som gör stora insatser för hållbarhet.

Mer om Sege park

I området Sege park samarbetar BoKlok med Malmö stad och 11 andra aktörer, för att genom både om- och nybyggnation skapa 1000 nya bostäder på det gamla sjukhusområdet. Hållbarhet, delningsekonomi och stadsodling är nyckelord för alla aktörer som är med i utvecklingen av det som ska bli Malmös nya klimatsmarta stadsdel.

Här kommer BoKlok att bygga 24 lägenheter, ettor, tvåor och fyror, alla i bostadsrättsform. Husen kommer att ha en kombination av solceller, batterier och vindkraftverk på tak som kommer att vara snälla både för miljön och de boendes plånböcker. Det kommer att skapa möjligheter för de boende att vara självförsörjande på värme och fastighetsel. En sträng vintervecka eller fyra sommarveckor ska huset kunna vara helt utanför ordinarie nät. Ambitionen är också att minska vattenförbrukningen radikalt, mellan 60-80%, och det helt utan att påverka livsstilen för de som ska bo där – utan enbart genom att använda smart teknik.

I Sege park vill BoKlok vara med och skapa ett möte mellan det nya och det gamla, och planera för både väntade och oväntade möten mellan människor. En social handlingsplan är därför också framtagen för området, och med koppling till FN:s globala mål planerar vi för gröna miljöer, odlingar, delningsmöjligheter för boende, cykelverkstad, biologisk mångfald och praktikplatser under byggtiden.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Barn från Sorgenfri förskola, tillsammans med Cornelia Altgård, förbereder färgning med växter i skolträdgården hos stiftelsen Botildenborg, Malmö.

Nyfikenhet, odling och maskar - BoKlok på besök i Botildenborgs skolträdgård!

Under våren genomförde BoKlok en tävling för namnet till vårt mest hållbara projekt någonsin. För varje inkommet svar i tävlingen skänktes en summa pengar till stiftelsen Botildenborg, som med sin bas i närheten av Rosengård i Malmö har en uttalad profil kring hållbarhet, samhällsinsatser och social hållbarhet. Nyligen besökte BoKlok skolträdgården för att se hur pengarna hade använts.