Nyhet -
BoKlok plusenergipilot Grönhult utmanar energikraven
BoKlok ska bygga flerfamiljshuset Grönhult i Malmö, som med flertalet innovativa och hållbara lösningar, kommer att producera mer energi än vad det gör av med. Grönhult blir därmed ett plusenergihus och hamnar dessutom på nära 90 % under dagens energikrav för nybyggda bostäder.
I Malmö stads nya klimatsmarta stadsdel Sege Park, ska BoKlok bygga Grönhult med 20 bostadsrätter, som med hjälp av smarta och effektiva energilösningar ska göra att de boende kan vara självförsörjande på el och värme under längre perioder. Dessutom kommer Grönhult att kunna bidra med överskott till resten av samhället och blir på så vis ett plusenergihus.
– Vi vill ta ett större ansvar för att fler ska ha råd att bo och leva hållbart. Det här är vår största satsning hittills inom hållbarhet och innovation och det känns helt rätt att projektet ska byggas i Sege Park i Malmö, säger Johan Hansson, projektledare på BoKlok.
Grönhult byggs med flera energibesparande lösningar. Mer isolering bakom fasaden ska göra att mindre energi läcker ut och att inomhusmiljön i lägenheterna blir jämnare och stabilare utan kalla hörn och drag. Flera vattenbesparande tekniker sätts in för duschar, kranar och toaletter. Regnvatten sparas i en tank under jorden och pumpas sedan tillbaka för att användas till att vattna rabatter, städa trapphus med mera.
– Den största energivinsten är att vi fyllt taket med solceller och vindkraftverk samt hybridpaneler som producerar både el och värme. Värmen skickas till ett borrhål 200 meter ner i marken och hjälper till att få högre effekt på bergvärmen. Man kan säga att bostadsföreningen kommer att producera sin egen värme via sina egna tekniska lösningar, fortsätter Johan Hansson.
Sammantaget medför alla energilösningarna att man hamnar på nära 90 % under dagens krav för nybyggda bostäder och att Grönhult blir ett plusenergihus.
– Vi vill bygga ett hus som försörjer sig själv och även kan bidra med energi till andra. Det gör våra kunder både tryggare och mindre sårbara. De blir inte alls lika påverkade av ojämna elpriser till exempel, säger Johan Hansson.
Grönhult är ett testlabb
Idén till Grönhult startade redan 2017, då BoKlok frågade om Skanska ville hjälpa till med att utveckla ett självförsörjande ”off grid-hus”. Gensvaret blev stort från Skanska-kollegorna Sigfrid Lindén Johansson, energispecialist, Åse Togerö, grön hållbarhetschef och Ulla Jansson, tidigare hållbar affärsutvecklare.
– Vi blev eld och lågor och testade allt från stirlingmotorer, vätgas, jättestora batterier, solceller och vind. Till slut landade vi i något som liknar det vi har idag i Grönhult – små vindkraftverk, jättemycket solceller och en väldigt effektiv värmepump, som även utnyttjar solvärmen, samt batterier, berättar Sigfrid Lindén Johansson.
Grönhult skulle komma att bli ett testlabb för innovativa och hållbara boendelösningar och i samma veva som simuleringarna gjordes, hade Malmö stads utvecklingsplaner för Sege Park dragit igång och det beslutades att testlabbet skulle byggas just där.
BoKloks projektledare Johan Hansson berättar mer:
– Grönhult ska bli ett hus som genererar mer energi än vad det gör av med. Här testar vi olika smarta lösningar och användarvänligheten för kunderna, för att sedan utvärdera vad vi kan ta med oss och bygga in i alla kommande hem från konceptet BoKlok.
Både Johan och Sigfrid är förväntansfulla och ser på projektet med tillförsikt.
– Det är riktigt spännande att bryta ny mark och utveckla något som förhoppningsvis kan leva vidare i alla våra framtida hus. Grönhult ligger verkligen rätt i tiden – nu finns möjligheten att skala upp hållbara lösningar på ett kostnadseffektivt sätt i BoKloks koncept, säger Johan Hansson.
Sigfrid Lindén Johansson håller med:
– Mycket ska klaffa och efter många års simulerande hoppas jag verkligen att det faller väl ut i praktiken. Detta är något som jag brinner för!
Grönhult kommer att rymma 20 bostadsrättslägenheter på två till fyra rum och kök, i ett område med närhet till parker, skolor, kollektivtrafik och centrum. Bostadsrättsföreningen kommer att ha odlingsmöjligheter samt tillgång till områdets delningshub med exempelvis gemensamma verktyg samt ett mobilitetshus med cykel- och bilpool. Planerad byggstart för Grönhult är våren 2023 med planerad inflyttning januari 2024.