Gå direkt till innehåll
​Vad ska vårt mest hållbara projekt någonsin heta?

Blogginlägg -

​Vad ska vårt mest hållbara projekt någonsin heta?

I Sege park i Malmö bygger vi på BoKlok vårt mest hållbara projekt någonsin. Jo, det vågar vi faktiskt påstå! Trots att vi redan idag sätter solceller i alla våra nybyggda lägenhetsområden och vårt projekt BoKlok Esplanaden blivit ett av Skanskas mest hållbara projekt – i världen – tror vi att Sege park i Malmö kommer att slå allt detta.

Varför då?
I området Sege park samarbetar BoKlok med Malmö stad och 11 andra aktörer, för att genom både om- och nybyggnation skapa 1000 nya bostäder på det gamla sjukhusområdet.

Husen BoKlok bygger här ska ha en kombination av solceller, batterier och vindkraftverk på tak som kommer att vara snälla både för miljön och de boendes plånböcker. Det kommer också att skapa möjligheter för de boende att vara självförsörjande på värme och fastighetsel. En sträng vintervecka eller fyra sommarveckor ska huset kunna vara helt utanför ordinarie nät. Det kallar vi framtidens hållbara boende!

Ambitionen är också att dra ned vattenförbrukningen radikalt, mellan 60-80%, och det helt utan att påverka livsstilen för de som ska bo där – utan enbart genom att använda smart teknik.

I Sege park vill BoKlok vara med och skapa ett möte mellan det nya och det gamla, och planera för både väntade och oväntade möten mellan människor. En social handlingsplan är därför också framtagen för området, och med koppling till FN:s globala planerar vi för gröna miljöer, odlingar, delningsmöjligheter för boende, cykelverkstad, biologisk mångfald och praktikplatser under byggtiden.

Hjälp oss att välja namn!
Nu behöver vi din hjälp! Vi behöver ett namn på vårt nya kvarter i Sege park. Har du bra fantasi och tror att du kan komma på ett bra, roligt eller finurligt namn som beskriver vad vårt nya bostadsområde egentligen handlar om? Då tycker vi att du ska vara med och tävla!

Skicka ditt namnförslag till nomineringarboklok@skanska.se senast den siste april. Tävlingen kommer att pågå hela april månad, och v. 19 kommer vi sedan att avslöja det vinnande namnet. Håll utkik på våra sociala medier för det!

För varje inkommet förslag skänker vi 50 kr till stiftelsen Botildenborg i Malmö, som arbetar med ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Totalsumman kommer vi sedan att dubbla i slutet av månaden, så att stiftelsen Botildenborg för varje inkommet förslag får 50+50 kronor från oss på BoKlok. Den som kommer på det vinnande namnet får också välja ytterligare en organisation som arbetar med hållbarhet i någon form, som vi sedan skänker 1000 kr till.

Låt fantasin flöda, och ge oss dina bästa förslag!

Mer om Sege park
Hållbarhet, delningsekonomi och stadsodling är nyckelord för alla företag och byggaktörer som är med i utvecklingen av det som ska bli Malmös nya klimatsmarta stadsdel.

Några av de saker som är ledord för utvecklingen av Sege park är cirkulärt tänk, återbruk av material, delningstjänster för området, sociala hubar och ytor, samhörighet och ekologi. Det blir helt enkelt en ny stadsdel utifrån alla hållbarhetsaspekter, och vi på BoKlok är stolta över att vara med och bygga det nya Sege park.

BoKlok kommer att bygga 24 lägenheter i området, i bostadsrättsform. Det kommer att vara både ettor, tvåor och fyror. För att kunna bygga så klimatsmart som möjligt kommer vi att använda innovativa tekniker som vi aldrig använt förut.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

BoKlok Esplananden, Upplands Väsby

BoKloks mest hållbara projekt ligger i Upplands Väsby

BoKloks projekt Esplanaden i Upplands Väsby är ett av Skanskas 16 mest hållbara projekt – i världen. De sextiotre lägenheterna värms upp av bergvärmepumpar som försörjs med förnybar energi från solceller och husens material, kemikalier och vattenhantering har minimal miljö- och klimatpåverkan. Exempelvis med minskad dricksvattenanvändning i drift.

BoKlok bygger för gemenskap genom att skapa trygga kvarter där människor med olika bakgrunder och åldrar dels har råd att bo, och dels trivs ihop.

”Alla ska ha råd att bo bra i sin egen hållbara bostad”

Att bygga socialt hållbara bostadsområden är avgörande för att människor ska må bra, men också för att samhället ska vara tåligt. Ett socialt hållbart samhälle är starkt, förändringsbenäget och anpassat för de som faktiskt bor där. För oss på BoKlok är hållbarhetstänket med i alla led.

Hållbarhet x 4

Hållbarhet x 4

Säg hållbarhet, och du tänker kanske främst på miljön och ekologisk hållbarhet. Det gör vi på BoKlok med. Men vi lägger också mer i begreppet. Vi menar att allt vi bygger ska vara socialt, ekonomiskt, miljömässigt och tekniskt hållbart. Hållbarhet x 4, kallar vi det.

Social hållbarhet i fokus vid marktilldelning i Rosengård

Social hållbarhet i fokus vid marktilldelning i Rosengård

Ca 45 bostadsrättsradhus ska uppföras av BoKlok vid Rosengårdsfältet i Malmö. Markanvisningen för marken intill Botildenborgs vattentorn innehåller flera sociala klausuler om riktade insatser främst mot barn och unga samt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Målsättningen med de sociala hållbarhetsaktiviteterna är att motverka utanförskap och främja sysselsättningen.

Trygga, mysiga kvarter med plats för lek- och grönytor bäddar också för social hållbarhet

BoKlok och social hållbarhet

BoKlok bygger bostäder med fokus på ekonomisk, social, ekologisk och teknisk hållbarhet. Hållbarhet x 4, kallar vi det. Det handlar om att tillgodose dagens behov på ett sätt som tillåter kommande generationer att göra likadant. Det kallar vi klokt!

BoKloks Etik- och mångfaldsansvarig Ewa Magnusson tillsammans med Lena Friblick, stiftelsen Botildenborg, och Botildenborg-praktikanten Basel Habash. Foto: Victor Pandurescu/SR

Botildenborg navet i satsning på social hållbarhet

Sedan snart ett år tillbaka ingår BoKlok tillsammans med stiftelsen Botildenborg i ett samarbete kring social hållbarhet på Rosengård i Malmö. Det gamla kråkslottet Botildenborg renoveras nu för fullt, och ska när det står färdigt utgöra navet för satsningen. P4 Radio Malmöhus besökte Botildenborg och pratade då social hållbarhet med BoKloks Etik- och mångfaldsansvarig Ewa Magnusson.

I BoKlok Glasörten i Bunkeflostrand kan de boende nyttja två bilar från Sunfleet.

Bilpooler i BoKlok områdena bidrar till hållbart resande

På BoKlok vill vi aktivt arbeta för att möjliggöra ett hållbart boende och en hållbar livsstil för våra köpare. Det gör vi bl.a. genom att utbilda om hur man kan leva resurs- och klimatsmart i de hem vi bygger samt att exempelvis uppmuntra till delningsekonomi.

Barn från Sorgenfri förskola, tillsammans med Cornelia Altgård, förbereder färgning med växter i skolträdgården hos stiftelsen Botildenborg, Malmö.

Nyfikenhet, odling och maskar - BoKlok på besök i Botildenborgs skolträdgård!

Under våren genomförde BoKlok en tävling för namnet till vårt mest hållbara projekt någonsin. För varje inkommet svar i tävlingen skänktes en summa pengar till stiftelsen Botildenborg, som med sin bas i närheten av Rosengård i Malmö har en uttalad profil kring hållbarhet, samhällsinsatser och social hållbarhet. Nyligen besökte BoKlok skolträdgården för att se hur pengarna hade använts.