Gå direkt till innehåll
BoKlok Esplananden, Upplands Väsby
BoKlok Esplananden, Upplands Väsby

Nyhet -

BoKloks mest hållbara projekt ligger i Upplands Väsby

BoKloks projekt Esplanaden i Upplands Väsby är ett av Skanskas 16 mest hållbara projekt – i världen.

De sextiotre lägenheterna i Esplanaden värms upp av bergvärmepumpar som försörjs med förnybar energi från solceller och husens material, kemikalier och vattenhantering har minimal miljö- och klimatpåverkan. Exempelvis med minskad dricksvattenanvändning i drift.

Sara Brantvall, miljöspecialist på BoKlok, har ansvarat för certifieringen:

- Esplanaden har fungerat som en pilot för oss på BoKlok när det kommer till miljöklassning av projekt. Här ställer vi oss inte frågan OM det är hållbart utan HUR hållbart det är. Vad som är lite extra nämnvärt är Esplanadens höga klassning inom kategorin klimat, som avser alla material ovan grund. Inget Skanska-projekt i Sverige har tidigare presterat så högt inom den kategorin så det är vi riktigt stolta över.

Certifieringen gav projektet mörkgrön status, är mörkgröna hus på väg in i BoKlok för att stanna?

- Ja, här finns alla möjligheter! Vi har nu infört miljöklassning av alla våra projekt och har som målsättning att de alla ska vara minst gröna innan årets slut. Med bara ett fåtal justeringar av material och kemikalier i våra standardprodukter, har vi definitivt potential att dessutom bli mörkgröna i framtiden.

Och hur tänker ni nu fira certifieringen?

- Det blir först diplomutdelning till projektorganisationen och därefter hoppas jag att var och en tar ett välförtjänt påsklov och pustar ut lite grann. Det ska tilläggas att det bara finns femton andra mörkgröna projekt i Skanska globalt, så det här är verkligen ett stort erkännande för BoKlok.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll