Gå direkt till innehåll
I BoKlok Glasörten i Bunkeflostrand kan de boende nyttja två bilar från Sunfleet.
I BoKlok Glasörten i Bunkeflostrand kan de boende nyttja två bilar från Sunfleet.

Blogginlägg -

Bilpooler i BoKlok områdena bidrar till hållbart resande

På BoKlok vill vi aktivt arbeta för att möjliggöra ett hållbart boende och en hållbar livsstil för våra köpare. Det gör vi bl.a. genom att utbilda om hur man kan leva resurs- och klimatsmart i de hem vi bygger samt att exempelvis uppmuntra till delningsekonomi. Ett konkret exempel på delningsekonomi ser vi i de av våra projekt där det redan från början planeras för färre parkeringsplatser till förmån för bilpooler.

Enligt bilpoolsföretaget Sunfleet ökar bilpooler i bostadsområden chanserna att uppnå de fossilfria målen inom transportsektorn eftersom de förändrar körbeteenden hos de boende. Då användarna betalar per timme och kilometer ställer de snabbt om sitt körbeteende till att bättre passa det egentliga behovet. Kortare och  kanske lite onödiga resor tas oftare per fot, med cykel eller med bussen. Bilpooler leder till ett minskat bilbestånd, vilket i sin tur innebär att förre parkeringsplatser, behövs. Det frigör ytor i bostadsområden. Ytor som kan användas till att anlägga mötesplatser, lekplatser och grönytor istället. Det tycker vi på BoKlok är klokt!

Nyinflyttad och förändringsbenägen
Sunfleet menar att  medlemmar i bilpooler som startats i anslutning till nybyggda bostadsområden tenderar att förändra sitt beteende i förhållande till hur bilen används snabbare än andra, helt enkelt eftersom nyinflyttade har en större benägenhet till beteendeförändring. Bilpool i nybyggnation är alltså ett väldigt lyckat koncept! Bra kollektivtrafik är dock en förutsättning för att bilpool ska fungera bra, även i nybyggnationsområden. Bilpool kan, tillsamans med bland annat kollektivtrafik och cykel(pool), ses som viktiga beståndsdelar i en mer hållbar reselösning. Enligt beräkningar kan en fungerande bilpool sänka bilinnehavet i ett bostadsområde med upp till 20-30%.

- På BoKlok vill vi både bygga hållbara, prisvärda hem till folk med vanliga plånböcker, men också bidra till att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle. Bilpoolerna vi planerar för i våra projekt är ett område där vi som samhällsutvecklare har en konkret möjlighet att leda utvecklingen i rätt riktning - mot färre parkeringsplatser till förmån för cykel- och bilpooler, säger Sofi Eriksson, projektutvecklare på BoKlok. Det känns bra att veta att mitt arbete gör skillnad!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Alexandra Lundqvist

Alexandra Lundqvist

Head of Communication 010-448 26 62

Relaterat innehåll