Gå direkt till innehåll
Jonas Spangenberg, VD på BoKlok
Jonas Spangenberg, VD på BoKlok

Blogginlägg -

​Hur rustar vi Sverige för 11 miljoner invånare?

700 000, 750 000 eller 800 000 bostäder. Buden är många när det gäller behovet av nybyggnation. Men istället för att fokusera på trubbiga kvantitativa bedömningar borde den stora frågan vara: hur bygger vi för människor med vanliga inkomster och grupper som har en svagare ställning på bostadsmarknaden?

I veckan deltar Jonas Spangenberg, VD på BoKlok, i ett seminarium på Bostadsforum med rubriken ”Vi rustar Sverige för 11 miljoner invånare”. Ett av hans huvudbudskap kommer att vara att vi snarare borde ställa oss frågan; hur rustar vi Sverige för 11 miljoner invånare när det största behovet finns hos grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden?

- Varje dag möter vi på BoKlok unga som inte har möjlighet att flytta hemifrån, barnfamiljer som växt ur sin bostad men inte hittar något alternativ eller äldre som vill bo kvar i sitt område men inte finner råd. Bostadsfrågan är helt avgörande för Sveriges framtid och jag är övertygad att det går att skapa en bostadsmarknad för alla, säger Jonas Spangenberg och nämner tre saker som skulle kunna bidra till en lösning:

  • Finska modellen där bostadsbyggare får tävla i markanvisningar om vem som kan skapa lägst boendekostnad. 
  • Bosparande enligt norsk eller tysk modell som kan hjälpa låg- och medelinkomsttagare in på bostadsmarknaden. 
  • Sänkta kostnader genom modernt och industrialiserat byggande, där digitaliseringens möjligheter utnyttjas till max.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll