Gå direkt till innehåll
Bostadsminister Peter Eriksson och forsknings- och utvecklingschef Jerker Lessing BoKlok diskuterar framtidens bostadsbyggande.
Bostadsminister Peter Eriksson och forsknings- och utvecklingschef Jerker Lessing BoKlok diskuterar framtidens bostadsbyggande.

Blogginlägg -

Industriellt byggande och digitalisering – så stavas framtidens bostadsbyggande

Industriellt byggande och digitalisering stod på schemat när bostadsministern var på besök i BoKlok huset under Almedalsveckan. Byggbranschen är bland de minst digitaliserade branscherna, något som bostadsministern Peter Eriksson säger bör ändras snarast.

Industriellt byggande och digitalisering - så stavas framtidens bostadsbyggande och det var också titeln på seminariet som BoKlok arrangerade under Almedalsveckan. 

I panelen satt Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, Anne Lidgard, director, Silicon Valley Office, Vinnova, Tomas Alsmarker, VD Nyréns Arkitektkontor, Anders Grundströmer, director, Scania Sustainable City Solutions och Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef, BoKlok

- Sedan starten har BoKlok byggt mer än 10 000 bostäder och förra året byggdes 1 250 bostäder. Målet är att inom fem år fördubbla den byggda volymen. För att lyckas med det krävs det innovation, säger Jerker Lessing, forsknings och utvecklingschef på BoKlok.

Bostadsminister Peter Eriksson nämner vikten av industriellt byggande för att kunna få ner kostnader så fler människor har råd till sin egen bostad. BoKlok bostäder byggs i fabrik, här sker 80% av arbetet och resterande 20% på byggarbetsplatsen. Det gör att man kan bygga stora volymer och på så sätt hålla låga priser. Samtidigt minskar det även påverkan på miljö och klimat och skyddar huset från väder och vind.

Tomas Alsmarker, VD på Nyréns Arkitektkontor nämner att den digitala industrialiseringen innebär en möjlighet att återta precisionen, hantverket och arkitekturen. 

- Vi måste se att det industriella byggandet inte är ett hot mot god arkitektur, det är tvärtom. Men den industriella processen måste utgå ifrån boendet, inte produktionsapparaten, säger han.

Att trenden inom digitalisering och industriellt byggande slagit igenom så stort just nu beror enligt Anna Lidgard, director på Silicon Valley, bland annat på att man fått ner kostnaden för tekniken. Hon nämner även trenden med drönarteknologin, som är ett utmärkt sätt för att överblicka byggen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Kedjehus i trä från BoKlok

Internationellt intresse för svenskt träbyggande

Sverige är världsledande på industriellt träbyggande och får i veckan internationellt besök av en grupp byggföretagare och forskare som kommit hit för att lära sig om ämnet. Besökarna kommer bland annat från Storbritannien, USA och Nya Zeeland.

Winsun i Kina bygger numera femvåningshus med hjälp av 3D-printer. FOTO: Wisun

Är 3D-utskrift framtidens byggteknik?

Möjligheterna inom 3D-utskrift bara växer. Tekniken tog fart redan 1990, men sedan flera av de viktigaste patenten löpte ut för några år sedan har antalet möjligheter blivit större - nu är det verklighet att skriva ut ett hus!

Jerker Lessing (t v) och Alexander Velevski, BoKlok.

​Vinnova-stöd till BoKlok för utveckling av IoT i byggbranschen

I början av sommaren beviljades ett projektförslag inom programmet Uppkopplad Byggplats 475 000 kr. Projektet, som leds av BoKlok, är en del av det stora Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment som finansieras av Vinnova.

Fotomontage: Hus på löpande band och Jerker Lessing, FoU-chef på BoKlok.

Hus på löpande band?

BoKloks industriella byggprocess är ett tvärfunktionellt arbetssätt som utgår från livet som skall levas på platsen. En process som i sin förutbestämdhet gör det möjligt att förena form, funktion, kvalitet och hållbarhet till ett pris som många har råd att betala.

Ungdomarna som demonstrerar för klimatet kommer vara kunder på bostadsmarknaden om några år.

Om att vara med på det digitala tåget

​I förra veckan medverkade vår Forsknings- och utvecklingschef, Jerker Lessing, på Årets Bygge som anordnades av Byggindustrin. Jerker deltog i två olika panelsamtal, och lyssnade med stort intresse på andra talare, bl.a. bostadsministern. Så här går Jerkers tankar i retrospektiv om samtalet han deltog i kring digitalisering:

Byggnadskonstruktion har den lägsta produktiviteten bland alla branscher. Lägst är produktiviteten i rika länder  - i USA har till exempel produktiviteten minskat med hälften sen 60-talet.

BoKlok exempel för produktivitet inom byggindustrin

I ett reportage om den låga produktiviteten i byggbranschen lyfts BoKlok fram som exempel på att det går att bygga annorlunda, minska kostnaderna och halvera byggtiden jämfört med traditionellt byggande.

Jonas Spangenberg, VD på BoKlok

​Hur rustar vi Sverige för 11 miljoner invånare?

700 000, 750 000 eller 800 000 bostäder. Buden är många när det gäller behovet av nybyggnation. Men istället för att fokusera på trubbiga kvantitativa bedömningar borde den stora frågan vara: hur bygger vi för människor med vanliga inkomster och grupper som har en svagare ställning på bostadsmarknaden?

Illustrationsbild över området BoKlok Anjou

Klart för inflyttning i helt ny stadsdel

​Skövde växer så det knakar och en helt ny stadsdel har börjat ta form. BoKlok har byggt 34 hållbara lägenheter i bostadsrättsform som nu är klara för inflyttning.