Nyhet -
Höga markpriser ger höga boendekostnader
Inköp av mark är ofta en tung kostnadspost för bostadsutvecklare – inte minst i våra större svenska städer. När kommunal tomtmark säljs sker det allt som oftast till högstbjudande, vilket i sig är rimligt och fullt begripligt – men hur påverkar det bostadsmarknaden?
Det finns såklart alltid två sidor av myntet. Å ena sidan är försäljning och tilldelning av mark en inkomstkälla för kommuner som kommer både kommunen och de som bor där till godo. Å andra sidan kan marktilldelning vara ett instrument för att styra bostadsbyggandet i en viss riktning och exempelvis främja integration eller andra frågor som kan behöva stå i fokus. Kommuner kan direktanvisa mark eller använda sig av anbudsförfarande där andra parametrar vägs in, än endast högst betalningsmöjlighet för marken.
På BoKlok gillar vi att lyfta upp vad vi brukar kalla ”det finska exemplet”. I Finland har man i vissa regioner nämligen provat just en annan form av anbudsförfarande när det gäller försäljning av mark från kommuners sida. Där vinner inte den som betalar mest för marken, utan den som kan garantera den lägsta boendekostnaden för slutkunden. Alltså lägstbjudande istället för högstbjudande. Det tycker vi på BoKlok är en riktigt bra idé och något som vi borde ha modet att prova även i Sverige. Vi kan ju inte bara bygga städer för miljonärer. Vi, som samhälle, måste våga tänka nytt och släppa fram kostnadseffektiva aktörer som bygger för vanligt folk. Annars kommer både orter och kommuner långsiktigt tappa i både konkurrenskraft och skatteintäkter när stora grupper inte har råd att bo.
Vi på BoKlok är stolta över att vi bygger standardiserade hus och att en stor del av byggandet sker på modernt vis i fabrik. Resultatet av den kombinationen är nämligen låga priser, hög kvalitet och marknadens nöjdaste kunder. Vi tycker därför att lite mer finskt tänk skulle göra den svenska bostadsmarknaden gott, eftersom det skulle kunna rendera lägre priser och hem för fler.