Gå direkt till innehåll
Ungdomarna som demonstrerar för klimatet kommer vara kunder på bostadsmarknaden om några år.
Ungdomarna som demonstrerar för klimatet kommer vara kunder på bostadsmarknaden om några år.

Blogginlägg -

Om att vara med på det digitala tåget

I förra veckan medverkade vår Forsknings- och utvecklingschef, Jerker Lessing, på Årets Bygge som anordnades av Byggindustrin. Jerker deltog i två olika panelsamtal, och lyssnade med stort intresse på andra talare, bl.a. bostadsministern. Så här går Jerkers tankar i retrospektiv om samtalet han deltog i kring digitalisering:

Digitalisering i kombination med industrialisering kan ge oanade effekter. Som jag sa i det panelsamtal jag medverkade i kan det verkligen hända spännande grejer om vi lyckas korskoppla de väletablerade byggbolagen och de nya digitala bolagen. Som i Silicon Valley! Där finns tusentals exempel på innovationsföretag där digitalt och traditionellt sammankopplats och tillsammans gör magiska saker tillsammans. Det är dags för Sverige att ta efter de goda exemplen där och våga blanda upp lite mer - för även här har vi ju, bara ett telefonsamtal bort egentligen, väldigt innovativa och digitala företag. Slå dem en signal! Testa, uppmuntra och se till att få in nytt blod i byggbranschen. Och våga sedan ta de nya, goda exemplen utanför Sveriges gränser.

Scania, Volvo, Saab - Sveriges industriella tungviktare, är alla bra exempel på företag som vågat satsa modernt – och gå utaför landets gränser. De tänkte inte ”Vi stannar i Västra Götaland, det räcker här”. De expanderade och spred sig över världen. Det kan vi i byggbranschen också göra om vi bara tänker större, och tänker nytt. Om vi vågar tänka utanför branschen, och vågar lösa biljett på det digitala tåget – med möjlig utlandsdestination.

En annan tanke jag tar med mig från panelsamtalet är att hållbarhet och digitalisering går hand i hand. Vi måste helt enkelt bli bättre på att samla in data på hur vi bygger och hur det påverkar miljön. Den datan ska vi sedan utnyttja för att effektivisera, och för att i nästa bygge VETA hur vi kan bli ännu mer hållbara i nästa projekt – exempelvis genom att använda mindre material, göra smartare val etc. Det är dags att sluta fortsätta göra som vi alltid gjort bara för att det funkat hitintills. Om inte för miljöns egen skull, så för alla skolungdomar som demonstrerar för miljön världen över. Om fem år är de här medvetna unga demonstranterna våra kunder. De kommer inte att glömma klimatdemonstrationerna 2019. De kommer att ställa krav på oss som bransch som vi idag inte riktigt kan tillmötesgå. Så vi måste förändras!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Alexandra Lundqvist

Alexandra Lundqvist

Head of Communication 010-448 26 62

Relaterat innehåll