Gå direkt till innehåll
Historien om BoKlok - Ingvar Kamprads vision

Nyhet -

Historien om BoKlok - Ingvar Kamprads vision

BoKlok grundades 1996 och var då en klar uppstickare i bostadsbranschen. Ingvar Kamprad, mannen bakom idén till BoKlok, hade en vision om att bygga det nya folkhemmet och att alla skulle ha samma chans att bo bra. I snart 25 år har BoKlok arbetat för att skapa hem för de många människorna, allt i Ingvar Kamprads anda.

Det brukar sägas att Ingvar Kamprad var den som inredde det svenska folkhemmet och gjorde inredning och möbeldesign tillgängligt för den stora massan. Men det stannade inte där. Ingvar Kamprad tog också steget till att bygga det nya folkhemmet genom bra bostäder till lågt pris – BoKlok.

Allt började 1993, när marknadscheferna från IKEA och Skanska möttes på en bomässa i Karlskrona. De kunde konstatera att det nästan bara byggdes dyrt för de få och rika. Inga bostadsbyggare vågade bygga lägenheter i rimlig prisklass, trots att behovet var stort redan då. De två marknadscheferna tog med dessa tankar hem till sina företag och hos Ingvar Kamprad, grundaren av IKEA, föddes en idé. En vision om att skapa ett nytt folkhem med samma filosofi som inom IKEA; för de många människorna.

Sagt och gjort. IKEA och Skanska beslutade sig för att tillsammans ta fram kvalitetsbostäder som vanligt folk hade råd med: sjuksköterskor, kassörskor, poliser, dagisfröknar och taxichaufförer. I särskilt fokus stod ensamstående föräldrar och unga studerande familjer som hade stora utmaningar att ta sig in på bostadsmarknaden.

Inger Olsson, utvecklare på Skanska, och Madeleine Nobs, heminredningsarkitekt på IKEA, tog med hjälp av arkitekten Gun Ahlström sig an utmaningen att förverkliga idén. Genom att utgå från kunden, vem man byggde för, vad de ville ha, och hur mycket de kunde lägga på boende, kom man fram till en rad utgångspunkter. Det visade sig att den mest behövande målgruppen – den som hade svårast att komma in på bostadsmarknaden – var en ensamstående sjuksköterska med ett barn. När alla utgifter var betalda, man hade kunnat lägga undan lite till semestern och unna sig något i vardagen, då skulle pengarna som fanns kvar räcka att bo för. Och det var det som gjorde, och gör, BoKlok unikt. Utgångspunkten är inte hur mycket folk kan betala, utan hur mycket människor har kvar att bo för när allt annat är betalt. Det blev gränsen för vad boendet fick kosta. För att nå det började man titta på smarta produktionsmetoder, genomtänkta ytor utan överflödiga kvadratmeter som drev upp priset, och ett praktiskt, ljust och lättskött boende.

1997 stod de första fyra BoKlok-områdena färdiga för inflyttning. Ingvar Kamprad och Skanskas dåvarande VD Melker Schörling deltog båda vid invigningen av det första projektet i Ödåkra utanför Helsingborg.

Ingvar Kamprads drivkraft var visionen om att skapa en bättre vardag för de många människorna, och en del av den visionen kom till liv genom BoKlok. Idag har BoKlok byggt närmare 12 000 bostäder och finns i både Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Allt enligt Ingvar Kamprads vision - för de många människorna.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Illustration av kök, småhus från BoKlok. OBS! bilden är en illustration och avvikelser kan ske i slutgiltigt projekt.

​Nu är det premiär i Strömstad för hem från BoKlok!

BoKlok, ett gemensamt boendekoncept från Skanska och IKEA, ska bygga 20 par- och radhus i området Mällbydalen i Strömstad. Försäljningen kommer att starta under sommaren 2020 och byggstart är planerad till hösten 2020, med beräknad inflyttning hösten 2021.

BoKlok lanserar flerfamiljshus i samarbete med stjärnarkitekten Thomas Sandell

BoKlok lanserar flerfamiljshus i samarbete med stjärnarkitekten Thomas Sandell

BoKlok grundades för snart 25 år sedan utifrån tanken att så många som möjligt ska ha råd med ett eget hem. Nu inleds nästa steg i utvecklingen av BoKlok med lanseringen av en ny generation flerfamiljshus. Välkända arkitekten Thomas Sandell och byrån sandellsandberg har tagit fram en ny gestaltning som andas nytänkande och samtidigt tradition.

Juvall Jungman och Maria Forssell från BoKlok tar emot priset för "bästa projekt" vid Prognoscentrets NKI-seminarium tidigare idag.

​Sveriges nöjdaste kunder bor i BoKlok Tornseglaren, Höganäs

Resultaten för Prognoscentrets branschmätning för bostadsutvecklare 2019, ”Sveriges nöjdaste kunder”, är nu tillkännagivna – och det enskilda projekt som fick högst NKI var BoKlok Tornseglaren i Höganäs. Det betyder att Sveriges nöjdaste kunder har betalat lite mindre för sitt boende!

BoKlok Esplananden, Upplands Väsby

BoKloks mest hållbara projekt ligger i Upplands Väsby

BoKloks projekt Esplanaden i Upplands Väsby är ett av Skanskas 16 mest hållbara projekt – i världen. De sextiotre lägenheterna värms upp av bergvärmepumpar som försörjs med förnybar energi från solceller och husens material, kemikalier och vattenhantering har minimal miljö- och klimatpåverkan. Exempelvis med minskad dricksvattenanvändning i drift.

Inger Olsson och Madeleine Nobs framför ett av de första BoKlok områdena.

​Historien om BoKlok – De tre kvinnorna som förverkligade visionen

Många känner till att BoKlok är ett samarbete mellan Skanska och IKEA, ursprungligen initierat efter en idé av IKEAs grundare Ingvar Kamprad. Konceptet, som kombinerar de båda anrika svenska företagens erfarenheter, resulterar i hem med god design, funktion och kvalitet.

Jonas Spangenberg, VD BoKlok

Historien om BoKlok - Samma driv efter 30 år i branschen

​Pappan som var snickare och sommarjobben på byggarbetsplatser gav en naturlig väg in i branschen för Jonas Spangenberg, VD på BoKlok. Glädje och energi är det viktiga i jobbet och valet av yrket var givet redan från tidig ålder.

Vid våra säljstarter stoppas turordningsanmälningarna i BoKlok-lådan, och vid slutet dras de i tur och ordning - en turordningsdragning, helt enkelt!

På BoKlok kör vi turordningsdragning - inte lottning!

BoKlok säljer bostäder på ett annorlunda sätt än andra bostadsutvecklare. Till exempel samlar vi alla intressenter på IKEA vid säljstarten istället för att träffa dem en och en. Det är ett av många sätt att hålla nere försäljningskostnaderna på. Det är också ett sätt att säkerställa en rättvis och demokratisk försäljning som är lika för alla - oavsett plånbokens storlek eller köparens bakgrund.

BoKlok Lännbohöjden i Fisksätra utanför Stockholm.

​BoKloks projekt som virtuella bakgrunder

BoKlok, likt många andra, har ställt om till en mer digital tillvaro. Antalet videomöten via verktyget Microsoft Teams har ökat rejält. För att göra det lite trevligare för våra medarbetare, har vi nu släppt bakgrundsbilder med BoKlok-projekt, som kan användas under videosamtal i Teams. Bilderna visar både utvalda BoKlok-projekt såväl som interiörer i våra lägenheter och hus.