Gå direkt till innehåll
Tre av fyra har inte råd med nyproducerade bostäder

Pressmeddelande -

Tre av fyra har inte råd med nyproducerade bostäder

En ny rapport från BoKlok visar att 74 % av hushållen inte har råd med nyproducerade bostäder.

Nu vill BoKlok att frågan om behovet av bostäder till lägre boendekostnad tas på större allvar och varnar för att bristen på sådana bostäder kan få stora konsekvenser för attraktionskraften och tillväxten. Både den offentliga sektorn och näringslivet kan få problem med sin kompetensförsörjning.

- Nu behöver vi tillsammans med kommunerna diskutera hur vi kan skapa en bostadsmarknad för alla. Klyftan mellan vad som byggs och vad människor har råd med måste minska. Många pekar på bostadsklyftan men få presenterar lösningar som skulle ge fler bostäder till lägre priser. Därför lägger vi nu fram ett antal konkreta förslag,säger Jonas Spangenberg, VD för BoKlok.

I rapporten ”Dags för en bostadsmarknad för alla! Förslag på lösningar på bostadsklyftan” menar BoKlok att den enskildes betalningsförmåga har spelat en alldeles för liten roll i besluten kring vad som byggs och att människors möjlighet att ha råd att bo måste väga tyngre när kommunerna planerar bostadsbyggandet.

Rapporten innehåller tre konkreta förslag för att styra mot att det byggs fler bostäder till lägre boendekostnad:

1. Sätt mål om fler bostäder med lägre boendekostnad

2. Prioritera bostäder med lägre boendekostnad

3. Låt bostadsbyggarna tävla om lägst boendekostnad

Det behövs tydligare politiska mål i kommunerna för bostäder med lägre boendekostnad. BoKlok vill också att fler kommuner gör som t.ex. i Örebro och väger in boendekostnad som parameter vid marktilldelning.

- Det finns en medvetenhet hos de flesta kommuner om bostadsklyftan. Vi vill nu diskutera hur vi tillsammans kan riva hindren för att få fram fler bostäder till lägre boendekostnad och hur vi kan bidra till att minska bostadsklyftan, säger Jonas Spangenberg, VD för BoKlok.

Samtidigt som BoKlok presenterade sin rapport lanserades också initiativet ”BoRådet – råd att bo”. Det är ett forum för dialog och idéutbyte kring bostadsbyggande och stadsplanering. Konkret innebär initiativet att BoKlok ger sig ut på en Sverigeturné till utvalda kommuner för att tillsammans med kommunala beslutsfattare diskutera vägar framåt och lösa några av de låsningar som kännetecknar bostadsmarknaden i dag.

- Samarbete och en tidig dialog är viktiga framgångsfaktorer för att snabbare få fram fler bostäder som fler har råd med.Vi hoppas på att få utbyta erfarenheter, insikter och diskutera konkreta förslag på vår resa i Sverige, säger Jonas Spangenberg, VD för BoKlok.

Relaterade länkar

Ämnen

KategorierBoKlok är ett annorlunda boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Vi bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet till ett lågt pris. BoKlok bygger omkring 1200 bostäder per år i Sverige, Norge och Finland och hittills har vi byggt drygt 10 000 bostäder för de många människorna.

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll