Gå direkt till innehåll
Vardagsrummet i radhuset på Drottninghög, Helsingborg.
Vardagsrummet i radhuset på Drottninghög, Helsingborg.

Blogginlägg -

IKEA gav smakprov på olika inredningsstilar i BoKlok visningshem på Drottninghög

Under stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg öppnade BoKlok upp fyra visningshem inredda av IKEA. Missade du att besöka dem? Då får du en chans att se dem här! Samtidigt kan du läsa vad IKEAs inredare har haft för tankar med inredningsstilarna och tips på hur man kan leva ett mer hållbart liv.

BoKlok visningshem på Drottninghög

I stadsdelen Drottninghög i Helsingborg visade BoKlok insidan av ett populärt radhus på fem rum och kök samt en lika attraktiv lägenhet på två rum och kök. Cajsa Holmbom, inredare på IKEA, berättar om tankarna bakom inredningen:

- Vi ville visa två olika inredningsstilar i respektive hem för att tipsa om hur man får en hemtrevlig känsla med fokus på gemenskap och hållbarhet. Vi ville också visa att det inte behöver vara svårt att möblera på ett hållbart sätt. Med enkla förändringar i hemmet kan du leva mer hållbart och minska din påverkan på planeten.

Radhuset på Drottninghög inreddes i en skandinavisk, modern stil med återkommande färger och material för att få ihop helheten. All lös inredning kom från tidigare BoKlok visningshem, vilket innebar att möblerna fick nytt liv och att endast små detaljer lades till.

För tvårumslägenheten hade IKEA anammat den multikulturella känsla som finns i stadsdelen och jobbat med varma samt jordiga toner med ordentliga möbler för en bohemisk och traditionell känsla.

- Vi satsade på inredning som gör det enklare att leva hållbart. Till exempel fick köket i tvårumslägenheten en väggstång med krokar, där du kan hänga upp frukt och grönsaker i nätpåsar. I köket i båda hemmen placerade vi även en rullvagn med glasburkar för de torrvaror man använder ofta. Genom att ha mat framme och synligt på detta sätt blir det lättare att hålla koll på vad du har hemma och minimera matsvinnet, säger Cajsa Holmbom.

Cajsa berättar vidare att köket är en perfekt plats att sköta odling av örtkryddor i miniväxthus på fönsterbrädan, vilket fanns i tvårumslägenheten. På så vis är örter lättillgängliga vid matlagning och samtidigt en fin detalj för att skapa ett hemtrevligt uttryck.

I lägenhetens hall gavs det plats för att hänga upp återanvändbar vattenflaska och shoppingkasse. På så vis är det lättare att komma ihåg att ta med eget när man ska iväg någonstans och undvika plastfällorna utanför hemmet. 

- Att minska avfallet hemma är ju en sak, men det är när du är ute på vift som det är lätt att plastavfall i form av PET-flaskor och engångskassar genereras, säger Cajsa. 

Utöver detta gjorde IKEA också ett medvetet val med fler andra inredningsdetaljer av bambu eller vattenhyacinter som är ett bra förnybart material. Till uteplatserna valde inredarna underhållsfria utemöbler eller möbler som är av slitstarkt trä som vårdas med träolja för att hålla i flera år. Här fanns det även plats för egna odlingar och inredarna tipsar om att börja smått och enkelt - tomat, chili och gurka är tacksamma och enkla att sköta. En tunna eller vattenkanna ståendes bredvid är därtill ett bra sätt för att samla upp regnvatten och vattna med.

Blev du nyfiken på mer? Ta även en titt in i hur det såg ut i BoKlok visningshem på SilviaBo i Mariastaden.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll