Gå direkt till innehåll
Barn från Sorgenfri förskola, tillsammans med Cornelia Altgård, förbereder färgning med växter i skolträdgården hos stiftelsen Botildenborg, Malmö.
Barn från Sorgenfri förskola, tillsammans med Cornelia Altgård, förbereder färgning med växter i skolträdgården hos stiftelsen Botildenborg, Malmö.

Blogginlägg -

Nyfikenhet, odling och maskar - BoKlok på besök i Botildenborgs skolträdgård!

Under våren genomförde BoKlok en tävling för namnet till vårt mest hållbara projekt någonsin. För varje inkommet svar i tävlingen skänktes en summa pengar till stiftelsen Botildenborg, som med sin bas i närheten av Rosengård i Malmö har en uttalad profil kring hållbarhet, samhällsinsatser och social hållbarhet. Nyligen besökte BoKlok skolträdgården för att se hur pengarna hade använts.

Slutsumman som skänktes till stiftelsen blev 4100 kronor, och den har kommit väl till pass i arbetet med skolträdgården, som består av odlingar med både grönsaker och blommor och som får besök tre dagar i veckan. Tre olika förskolor kommer regelbundet och delar på två av dagarna, alla på varsin fast dag och en dag i veckan är trädgården också öppen för nya förskolor. Skolträdgården är ett fint samarbete mellan stiftelsen Botildenborg och Malmö stad och efter en öppen inbjudan har intresset varit stort och en rad olika förskolor har varit i Botildenborgs gröna oas under sommarlovet och början på höstterminen.

När BoKlok kommer på besök är det förskolebarn från Sorgenfri förskola som är på plats i trädgården. En grupp på 11 barn kommer hit varannan torsdag, totalt ca. 4-5 ggr per termin, och tillbringar en halv dag i trädgården med att bland annat plantera grönsaker, så frön, skörda och smaka, gräva efter maskar eller se om komposten. Allt under ledning av Cornelia Altgård, ansvarig för skolträdgården på stiftelsen Botildenborg.

- Det känns fint att se hur nyfikna barnen är och hur de verkligen tycker att det är så spännande, även saker som vi vuxna kanske tar för givet. När de kommer regelbundet så får de också en annan kontakt med trädgården och det är så härligt att se hur de lär sig och alltid vill veta mer, säger Cornelia.

En av de saker som står på schemat just vid vårt besök är att färga tyg med blommor. Det ska bli en flagga som sedan ska hängas upp varje gång barnen ska komma på besök. Dessutom ska man hinna med att plantera vitlök, förbereda bönor för torkning och såklart att hinna med en lunchpaus utomhus, ett stående inslag i trädgårdsdagarna.

Pengarna från BoKlok har kommit väl till pass i skolträdgården och resulterat i bl.a. förstoringsglas, luppar, insektsböcker, vattenkannor, färg till att måla utomhus och ett helt nytt inslag i trädgården – ett maskhotell och tigermaskar, för att lära barnen mer om kompostering.

- Många av barnen på vår förskola bor i lägenhet och kommer kanske inte i kontakt med odling hemma hos sig själva. Det här är verkligen en fantastisk möjlighet. Det är bra för dem att komma i kontakt med olika sorters växter, nya grönsaker och blommor. Här får de känna, klämma, smaka och se hur saker växer från frön, till plantor, till grönsaker. Barnen älskar att komma hit. Vi är så glada att denna plats finns! berättar en av pedagogerna från förskolan.

De saker barnen får uppleva och testa i skolträdgården, tar pedagogerna sedan med sig till förskolan och knyter an till, genom att barnen får göra aktiviteter som kopplar tillbaka till deras besök i trädgården, t.ex. att färga med växter, måla med växtfärg eller liknande.

Men vad är då roligast i skolträdgården?

- Jag gillar att äta morötterna! Och tomaterna, säger ett av de glada förskolebarnen. Men bönor är inte gott tycker jag.

Vissa tycker att det är roligare att plantera och skörda än att äta dock, och en liten tjej visar upp sin favorit:

- Maskarna är det bästa. De lever i jorden och gör jorden bra, och om man har tur hittar man en! säger hon stolt och visar upp en mask i sin lilla förstoringsburk.

Emma Wedin, som kom på det vinnande namnet i BoKloks namntävling, fick välja en organisation att skänka ytterligare 1000 kronor till. De pengarna skänktes till barn- och ungdomsverksamheten i Lilla Beddinge bollklubb, i Beddingestrand, Trelleborg. Föreningen bedriver fotbollsverksamhet fördelat på två seniorlag samt fem barn- & ungdomslag. Pengarna från BoKlok användes till inköp av en uppsättning små mål som barnen i de mindre lagen nyttjar under sina träningspass. Därmed kan de fortsätta på sin resa att utvecklas, både som fotbollsspelare, lagkamrater och människor. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll