Nyhet -
Socialt engagemang och skolsamarbete på Rosengård
Som en del i utvecklingen av området kring Rosengårdsfältet har BoKlok arbetat nära Malmö stad. En social agenda för området resulterade i bland annat ett samarbete med Rosengårdsskolan och deras elever.
På Rosengårdsfältet i Västra Kattarp har BoKlok precis färdigställt 41 radhus i projektet BoKlok Botildenborg. Utvecklingen har skett i nära samarbete med Malmö stad och är en del av en agenda för social hållbarhet för området. Den sociala agendan innehåller ett flertal åtaganden med en rad olika delar såsom praktikplatser, bostadsrättsskola, mötesplatser för grannar samt samarbete med den närliggande Rosengårdsskolan.
BoKloks samarbete med skolan startade våren 2020 och bestod av flera olika delar. Rosengårdsskolan och BoKlok använde t.ex. byggprojektet på Rosengårdsfältet för att prata med eleverna om samhällsbyggande, hur närområdet förändras över tid och vilka yrken och kompetenser som behövs för att bygga nya hus. Samarbetet vävdes in i klassernas arbetstema ”Människan och samhället” och det lyftes frågor såsom skillnaden mellan hyresrätter och bostadsrätter, att låna från banken och vad som egentligen krävs för att kunna köpa ett boende.
- Den sociala agendan med Malmö stad och samarbetet med Rosengårdsskolan har gett oss en möjlighet att interagera med närsamhället och investera i mer än våra 41 prisvärda radhus, vilket är viktigt i sig för att skapa fler vägar till bostadskarriär. Särskilt roligt är det när vi kan bidra till barn och unga får ta del av, och ta plats i, samhällsbygget. Samarbeten likt detta ger oss en fin möjlighet att skapa mervärden – både för eleverna i skolan och för oss på BoKlok! säger Peter Nyberg, affärsutvecklare inom social hållbarhet på BoKlok.
Tre tredjeklasser från Rosengårdsskolan följde under året byggnationen på håll, såg området förändras och BoKloks hus växa fram. Under hösten 2020 blev det äntligen dags för klassen att besöka själva byggområdet. Uppdelat på tre grupper om 20 barn välkomnades hela 3:an från Rosengårdsskolan av BoKloks projektteam på plats. Inför besöket hade klasserna fått uppgifter från BoKlok: kluriga matematikgåtor att räkna på kopplat till byggandet och att fundera och rita på sitt eget drömhus.
- Det roligaste med det här besöket var att ta del av barnens nyfikenhet och deras tankar om husbyggande och hur ett drömhus ska se ut. Vi fick flera förnuftiga och kloka frågor. För oss kändes det viktigt att visa att det behövs ett helt team för att bygga hus och områden, och att samarbete är jätteviktigt. Men även att visa att hos oss jobbar det lika många tjejer som killar, något man kanske inte tänker om byggbranschen, säger Sofi Eriksson, projektchef för BoKlok Botildenborg på Rosengårdsfältet.
Under besöket fick eleverna lära sig mer om BoKlok, hur man bygger nya hus, hur viktigt det är med säkerhet och vilka roller som finns i ett byggprojekt. Projektteamet pratade även med barnen om bostadsrätter, hushållsekonomi och kommunens roll i byggande.
- Extra kul var det att några barn faktiskt sa att det ville jobba med just detta efter att vi berättat om vårt arbete – och vi har också fått höra från lärarna på skolan att barnen blivit nyfikna på yrken som arkitekt, byggnadsingenjör eller ekonom. Kan vi bidra till barns drömmar, och ge de en förståelse för hur samhället byggs och vilken påverkan man själv kan ha, är det ett fantastiskt resultat, avslutar Sofi Eriksson.