Gå direkt till innehåll
​BoKlok fortsätter bostadssamtalet digitalt när Almedalsveckan ställs in

Nyhet -

​BoKlok fortsätter bostadssamtalet digitalt när Almedalsveckan ställs in

Sedan 2014 har BoKlok medverkat på Almedalsveckan, som blivit en allt viktigare arena för samhälls- och bostadsfrågor. Almedalsveckan har i år ställts in, men på BoKlok ställer vi inte in, vi ställer om! Som stolta samarbetspartners till Digitala Almedalen c/o Boinstitutet planeras det nu för fullt för en digital omställning kring hjärtefrågan – bostäder för fler.

Magdalena Stadler, projektledare inom Public Relations och Public Affairs på BoKlok, arbetar med B2B-kommunikation, press och större evenemang och har varit ansvarig för BoKloks medverkan under Almedalsveckan sedan 2017.

- Almedalsveckan är en väldigt viktig arena för oss på BoKlok. Där har vi möjlighet att anordna seminarier & debatter såväl som att träffa branschkollegor, kommuner och intressenter för att på ett brett sätt kunna lyfta de frågor som ligger oss varmast om hjärtat, bostadsfrågorna, säger Magdalena Stadler.

I år blir det dock ingen Almedalsvecka på plats i Visby. BoKlok har därför valt att ställa om siktet och är samarbetspartner till Digitala Almedalen c/o Boinstitutet – en digital mötesplats som under tre dagar i månadsskiftet juni/juli kommer att göra det möjligt för politiker, intresseorganisationer, företag och allmänhet att resonera om utmaningar och lösningar på bostadsfrågor.

- Att vara samarbetspartner till Boinstitutets digitala Almedalsvecka känns verkligen kul! Boinstitutet har sedan starten visat sig vara en aktör att räkna med. De lyfter relevanta frågor till agendan, anordnar intressanta föredrag och är en givande röst just när det kommer till bostadsfrågor. Därför är vi såklart både glada, peppade och stolta att få vara deras samarbetspartner i just detta, säger Magdalena.

Att Almedalsveckan inte blir av i fysisk form ställer nya krav på aktörer, men skapar också nya möjligheter som tidigare kanske inte varit uppe på agendan. Magdalena Stadler funderar: 

- Plötsligt måste vi alla tänka om, tänka till och tänka nytt. Vi har helt enkelt inte möjligheten att göra något annat – och i det tror jag också att möjligheterna med en digital vecka ligger. Kanske kan detta leda till att vi som bransch kan vara ännu mer rakt på sak, mer effektiva och komma fram till fler möjligheter och slutsatser. I Visby är det en vanlig Almedalsvecka uppemot 250 seminarier om endast bostadsfrågor - och då är det såklart supersvårt att slå igenom i bruset. Med Boinstitutets digitala lösning kan det inte anordnas lika många seminarier, vilket ändrar förutsättningarna. Kanske kan vi i branschen samarbeta i större utsträckning, och kanske blir det verkligen sakfrågan som står i fokus snarare än det enskilda företagets förslag på lösningar på densamma? Dessutom har verkligen alla, oavsett plånbok och geografisk plats, möjlighet att deltaga på det här sättet. 

Vanligtvis börjar BoKloks planering inför kommande Almedalsvecka långt i förväg, och självklart har omställningen till det digitala både omkullkastat planering och ställt nya krav på tillvägagångssätt och upplägg.

- Mycket, om inte allt, av det vi ursprungligen planerat får vi ju ändra på nu. Men så kan det vara. När spelplanen plötsligt förändras måste vi som aktör ändras med den. Precis som många andra sagt innan oss – vi kan inte ställa in, vi får ställa om. Och förmodligen är det nyttigt också, att verkligen från grunden behöva tänka om och tänka nytt, så att man inte fastnar i samma gamla spår, säger Magdalena.

På BoKlok står det bostadspolitiska samtalet alltid i centrum, och nu kanske mer än någonsin. Även i kristider har människor behov av att bo. Trots det nuvarande läget anses det därför viktigt att fortsätta diskussionen om hur det kan skapas fler bostäder.

- Det viktigaste för oss är att det politiska samtalet får möjlighet att fortsätta, trots krisen. Vi ser det bostadspolitiska samtalet som kanske viktigare än någonsin. Byggplaner är långsiktiga planer, och därför behöver vi fortsätta planera och diskutera, så att vi även efter krisen kan ge möjligheter för fler människor att bo bra. Vi ser Digitala Almedalen som ett viktigt steg i den riktningen, och som en stor möjlighet för att kunna hålla frågan på bordet och siktet ställt framåt, trots rådande situation, avslutar Magdalena.

Digitala Almedalen c/o Boinstitutet kommer att gå av stapeln 29 juni, 30 juni och 1 juli. Boinstitutet kommer då att sända live-tv från en studio i Stockholm, där deltagande organisationer erbjuds möjlighet att spela in seminarier och arrangera digitala mingel. Intresseanmälan för att hålla seminarier är öppen fram till den siste april, och kan göras på Boinstitutets hemsida. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll