Gå direkt till innehåll
Johan Hansson, byggledare på BoKlok
Johan Hansson, byggledare på BoKlok

Blogginlägg -

Att hitta klok balans av arbete och privatliv i Kongo

Är det verkligen möjligt att jonglera ett heltidsjobb med ett socialt liv, samtidigt som man gör insatser i välgörenhetsarbete? Med hjälp av BoKlok åkte byggledare Johan Hansson till Kongo och fann sig inte bara bygga allt från toaletter till solcellsparker, utan också hitta en värdefull insikt till ett hållbart liv.

I stora delar av Kongo råder extrem hungersnöd, och Covid-19 har försvårat situationen avsevärt, mycket på grund av att logistiken för hjälporganisationer inte fungerar. Detta fick The World Food Programme att kontakta Sverige för att få hjälp. Johan Hansson, byggledare i södra Sverige, har jobbat för BoKlok i tre år. När han hörde om den akuta situationen i Kongo kände han direkt att han var tvungen att agera, och bad om tjänstledigt:

- Först och främst måste jag säga att min resa aldrig varit möjlig om det inte var för vårt grymma team. På sätt och vis var vi många från BoKlok som bidrog till det arbete som utfördes i Kongo. Min chef Thomas Lehrecke ville direkt finna en lösning och gav mig ansvar att planera mitt arbete här hemma på ett sätt som gjorde uppdraget möjligt. Han såg mervärdet för hela teamet och godkände min ansökan när han såg att allt klaffade. Den största utmaningen var nog att få med min flickvän på banan, uppdraget var ju inte helt riskfritt.

Johans bidrag till hjälporganisationen var att planera och genomföra byggarbeten för att möjliggöra att mattransporter når fram till de som behöver det mest. Med hjälp av lokala entreprenörer byggde de lagercentraler med solcellsparker, egen vattenförsörjning, kontor, vägar och säkerhetslösningar.

- Entreprenörerna var till en början överrumplade över mitt sätt att prioritera, men jag är säker på att jag sådde något frö om att omtanke, tillit och motiverad arbetskraft går hand i hand med säkra och effektiva byggprojekt.

Johan fick också några värdefulla insikter med sig hem. Det var en kraftfull påminnelse om ett priviligierat liv där hemma, där livet verkligen sattes i perspektiv.

- Men det viktiga är egentligen inte vad jag lärde mig, mer intressant är vad jag kunde lära ut. Riskmedvetenheten ser helt annorlunda ut i Afrika och att bara visa hur skyddsutrustning fungerar och hur man kan skapa säkra sätt att arbeta på, ja det gjorde mig faktiskt lite stolt att komma från Sverige och BoKlok. Jag har insett att jag jobbar hos en arbetsgivare som på riktigt vill bygga ett bättre samhälle, även utanför företagets gränser.

Det enorma behovet av hjälp gör att det ibland accepteras lite för höga risker på byggarbetsplatser enligt Johan, och detta är ett område han känner att insatspersonal med Skanskas värdegrund kring säkerhet kan göra skillnad.

Skulle han rekommendera andra att göra en liknande insats?

- Utan att blinka. Att få möjlighet att bidra till så många människor i nöd och samtidigt kastas in i en främmande kultur, det är minnen och lärdomar för livet. För mig har denna resa verkligen praktiserat konceptet ”work-life balance”.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll