Gå direkt till innehåll
Pernilla Randefalk, affärsutvecklare på BoKlok
Pernilla Randefalk, affärsutvecklare på BoKlok

Blogginlägg -

Pernilla Randefalk om rollen som affärsutvecklare: "Jag arbetar med att skapa förutsättningar för ett bättre samhälle".

- Jag kan verkligen stå för det BoKlok står för. Vi ska inte bara bygga för byggandets skull, utan vi börjar i andra änden och jobbar för att fler ska ha råd att komma in på bostadsmarknaden, eftersom vi bygger för människor med en normal plånbok. 

Orden är Pernilla Randefalks, affärsutvecklare på BoKlok i Öresundsregionen sedan ett drygt halvår tillbaka. När en rekryterare ringde upp och erbjöd henne tjänsten som innebär att hon har möjlighet att påverka utformningen av bostadsområdena på ett väldigt tidigt stadium hade hon redan ett arbete hon trivdes väldigt bra med, men till slut accepterade hon ändå erbjudandet.

Anledningen att jag valde att acceptera rekryterarens erbjudande och komma över till BoKlok är att jag saknade det riktigt tidiga skedet i rollen jag befann mig i vid den tidpunkten. Som affärsutvecklare på BoKlok är jag med i de allra första mötena med kommunerna och markägarna, och det är då redan jag kan vara med och påverka. Tillsammans med kommunen och arkitekter utvecklar vi sedan hur områdena ska se ut och vad de ska innehålla.

Berätta om din bakgrund!

- Jag har på ett eller annat sätt jobbat med bostäder och fastighetsaffärer i nästan 17 år. Jag pluggade till fastighetsmäklare på Malmö högskola, och därefter arbetade jag i 3,5 år som mäklare på Österlen i Skåne. Sen bytte jag skånelängorna mot nyproduktion och började arbeta som bostadssäljare på ett byggbolag i Malmö. Efter det började jag arbeta med mark- och exploatering på Ystads kommun. Där var jag i 7 år, och det var där jag först kom i kontakt med min nästa arbetsgivare, som utvecklar bostäder och kommersiella fastigheter. Hos de erbjöds jag en roll som projektchef för markutveckling, som jag jobbade som i 2 år, innan jag tog steget och hamnade på BoKlok som affärsutvecklare. Idag har jag varit här i ett drygt halvår.

Affärsutvecklare-rollen på BoKlok

Ingen dag är den andra lik i rollen som affärsutvecklare. Pernilla beskriver rollen så här:

- Jag arbetar med att skapa förutsättningar för ett bättre samhälle. Det blir en hel del nätverkande och byggherredialoger. Det är inte alltid att alla möten leder till något just här och nu, men jag brukar säga att mitt jobb i mångt och mycket handlar om att lyssna och försöka höra vad det är kommunen i fråga behöver - att tolka behovet och sedan se hur vi kan nå dit tillsammans. 

Hon räknar upp ett antal fler konkreta arbetsuppgifter, bl.a. att leta upp och köpa in mark för vidareutveckling till trivsamma bostadsområden där vanligt folk har råd att bo, samt att vidareutveckla områden med detaljplan. Hon tar också fram nödvändiga utredningar i samband med planarbeten, håller löpande dialoger med kommuner och markägare, tecknar olika slags avtal och tar fram kalkyler för projekten som hon utvecklar. Bland det mest spännande hon vet är när hon får möjlighet att få med den sociala hållbarheten i det arbetet:

- En spännande del i lyssnandet och dialogerna med kommunerna och markägarna handlar om att få med den sociala hållbarheten – att jobba med integrationen i en kommun. Det är spännande!

Vad kännetecknar en bra affärsutvecklare?

- Jag tror att det är viktigt att du är social och trivs med att träffa människor. Jag känner att jag har stor nytta av min mäklarbakgrund. Som mäklare fick jag lära mig hur jag hanterar olika sorters människor på rätt sätt - det är en klar fördel i den här rollen. Sen älskar jag rörligheten och flexibiliteten i mitt arbete, att inte behöva sitta vid samma skrivbord dag ut och in. Den allra bästa egenskapen borde nog ändå vara att du verkligen brinner för att få vara med och bidra till samhällsnyttan -  och det gör jag!

Till sist: berätta hur det är att arbeta på BoKlok!

- BoKlok präglas av en prestigelös atmosfär – här hjälps alla åt, och vår VD eller någon annan i ledningen kan lika gärna vara med på en säljstart och prata med intressenterna om projektet och vår unika försäljningsprocess, som någon av oss andra. Det är hela vår grundtanke, och jag uppskattar verkligen att alla - oavsett position inom företaget - hugger i om det behövs.

Pernilla berättar också om god stämning i arbetsgruppen och att det märks att kollegorna på BoKlok trivs tillsammans och har väldigt roligt. I sin roll arbetar hon främst lokalt inom marknadsområdet, men nätverkande och utbyte inom BoKlok, både nationellt och i Norge och Finland, förekommer också.

- Jag hade tur som kom in i företaget alldeles lagom för att hinna vara med vid Almedalen i somras – det var en härlig känsla att se hur positivt BoKlok tas emot av olika intressenter. Dessutom fick jag en unik chans att som nyanställd nätverka inom företaget som är ganska så utspritt geografiskt. Utöver Almedalen ses vi affärsutvecklare ytterligare en till två gånger per år på olika håll i landet. Då tittar vi på lokala projekt, diskuterar, utbildas och byter erfarenheter om hur vi kan agera i olika typiska situationer som vi kan hamna i. 

BoKlok ingår i Skanskakoncernen vilket betyder att de anställda har förmånen att få ta del av bl.a. Skanskas utbildningar, karriärsmöjligheter, medlemskap samt personalförmåner som Skanskaanställda har. Så här ser Pernilla på sina personalförmåner:

- Eftersom jag kör otroligt mycket i tjänsten har jag möjlighet att ha en Skanskabil – det får alla som vill och som kör minst 1000 mil om året i tjänsten. Det är en bra och förmånlig personalförmån som jag är väldigt glad för. En annan förmån är att jag har ett fritt arbete, och möjligheten att arbeta hemifrån om jag inte har möten på kontoret eller fältet - det ger mig en bra balans mellan arbete och fritid.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll

Susanna Bernéli arbetar som bostadsrättsekonom på BoKlok i Malmö

Susanna Bernéli om rollen som BRF-ekonom på BoKlok: "Ingen dag är den andra lik här!"

På BoKlok byggs det främst bostäder åt bostadsrättsföreningar. Arbetet med att upprätta föreningen och ansvara för den fram till överlämning sköts av en bostadsrättsekonom. Här berättar Susanna Bernéli, BRF-ekonom på BoKlok i Malmö i snart ett år, om hur en vanlig dag ser ut för henne, vad hon gjort tidigare i sitt yrkesliv och vilka av sina bästa egenskaper hon har störst nytta av i sin roll.

Robert Glavocevic utanför en av byggarbetsplatserna han ansvarar för

Robert Glavocevic om rollen som produktionschef på BoKlok: "Jag är den som styr skeppet i hamn"

På BoKlok arbetar över 400 personer, och ganska många av de olika yrkesrollerna benämns med akronymer. En sådan är PC, dvs produktionschef. Vi ställde några snabba frågor till Robert Glavocevic, produktionschef på BoKlok i marknadsområde Öresund sedan snart 1 år, om vad hans roll innebär, hur han hamnade på BoKlok och vilka av hans egenskaper han har bäst nytta av i sin roll.​