Blogginlägg -
Susanna Bernéli om rollen som BRF-ekonom på BoKlok: "Ingen dag är den andra lik här!"
På BoKlok byggs det främst bostäder åt bostadsrättsföreningar. Arbetet med att upprätta föreningen och ansvara för den fram till överlämning sköts av en bostadsrättsekonom. Här berättar Susanna Bernéli, BRF-ekonom på BoKlok i Malmö i snart ett år, om hur en vanlig dag ser ut för henne, vad hon gjort tidigare i sitt yrkesliv och vilka av sina bästa egenskaper hon har störst nytta av i sin roll.
Susanna, berätta lite om din bakgrund! Jag är civilekonom med inriktning både på marknadsföring och redovisning. Innan jag pluggade ekonomi läste jag en del handelsrätt också, och så har jag läst strategi och kommunikation i internationella relationer en termin på Copenhagen Business School också.
Under studietiden var jag aktiv i studentlivet, bl.a som fadder åt utländska studenter, och på fritiden hade jag extrajobb på kundtjänst i en bank. När jag sedan var klar med studierna fick jag arbete på Swedbank direkt. Jag arbetade mot privatkunder länge, och fick sedan möjligheten att gå ett internt utbildningsprogram för att vidareutvecklas till företagsrådgivare.
Hur hamnade du på BoKlok? För lite mer än ett år sedan nämnde jag för en bekant att jag var lite sugen på nya utmaningar efter så lång tid inom bankvärlden. Min bekanta arbetade på BoKlok, och just då fanns det ett vikariat som BRF-ekonom som det rekryterades till, och min bekanta tipsade mig om att titta på annonsen. Jag tyckte att tjänsten lät väldigt rolig och varierande, och jag hade hört talas om BoKlok samt kände till att IKEA och Skanska står bakom varumärket, men ville inte lämna en bra arbetsplats där jag trivdes för det okända - som dessutom var ett vikariat. Men jag kontaktade chefen för BRF-funktionen på BoKlok ändå och berättade att jag var intresserad av rollen som sådan, och när sedan en tillsvidaretjänst dök upp, var det jag som blev kontaktad av chefen istället.
Vad innebär det att vara BRF-ekonom? Det innebär att jag är med längs hela resan – från bildandet av föreningen till överlämning till medlemmarna vid deras första stämma – och däremellan ansvarar jag för allt som behöver göras med koppling till bostadsrättsföreningen, t.ex upprätta kalkyler och ekonomiska planer, ta beslut om andrahandsuthyrningar, ta ut kreditupplysningar och skriva under upplåtelseavtal med kunder. Jag ansvarar för mellan 10-12 projekt samtidigt. Det låter kanske mycket, men eftersom de är i väldigt olika faser så är det en hyfsat jämn arbetsbörda. Då och då är det stämmor, möten och avtalskvällar som jag måste delta vid på kvällstid och/eller på annan ort. Så det förekommer en del resor och övernattningar i tjänsten.
Vilka av dina bästa egenskaper har du störst nytta av i ditt arbete? Mitt inre driv är absolut en tillgång. Jag driver på mig själv och ser till att saker blir gjorda. Med så många bostadsrättsföreningar igång samtidigt finns det inte en chans att någon annan skulle kunna ha full överblick och kunna dela ut arbetsuppgifter åt mig – det måste jag själv göra.
Jag är också strukturerad och organiserad som person, och jag trivs med checklistor och administrativa uppgifter. Jag är dessutom både social och flexibel, vilket gör att jag har lätt för att ta människor på ett bra sätt – även de lite besvärliga. Där har jag dessutom nytta av alla åren med kundkontakt i banken.
Vad är det bästa med att arbeta på BoKlok? Variationen! Ingen dag är den andra lik här, och arbetsuppgifterna kan spänna över styrelsemöten, projektgruppsmöten, samtal med banken eller med kunder som har frågor om hur en bostadsrättsförening fungerar. Jag är en person som älskar att ha många saker på gång och som har ett starkt eget driv, så jag trivs med att få lägga upp arbetet som det passar mig.
Organisationen här är förhållandevis liten och platt så vi har ofta korta beslutsvägar, vilket gör att behovet av en underskrift ofta leder till ett personligt möte med t.ex CFOn eller bolagsjuristen, vilket är jättekul och lite ovant för någon som jag, som kommer från ett arbete i en mycket större organisation.
Om man är social och utåtriktad, som jag är, så är det lätt att trivas på BoKlok. Här är alltid någon som vill ta en kaffe, käka lunch tillsammans eller prata med dig om något sidoprojekt. Just sidoprojekten, där man bjuds in för att dela med sig av sin expertis, uppskattar jag väldigt mycket! Just nu är jag med i ett team som tittar på solceller, och jag bidrar med vilka effekter solceller kommer att få för en bostadsrättsförenings ekonomi. Och så får jag samtidigt lära mig så mycket nytt, tekniskt på kuppen.
Vem tycker du ska söka tjänsten som BRF-ekonom på BoKlok? En person som gillar ett variationsrikt arbete och som vill ha en lagom blandning av ekonomi och administration. Någon som gillar att arbeta projektbaserat med många olika kontaktytor, både interna och externa – den personen kommer att trivas som fisken i vattnet i rollen som BRF-ekonom här hos oss.