Gå direkt till innehåll
Bilden är en illustration.
Bilden är en illustration.

Pressmeddelande -

BoKloks satsning i Norrland får skjuts av vinst i markanvisningstävling i Gävle

I en markanvisningstävling för Östra Kungsbäck, Gävle, har BoKlok utsetts som vinnare i det största delområdet. BoKloks bidrag har ett tydligt hållbarhetsfokus och kreativa lösningar för områdets utmaningar. Markanvisningen ger goda förutsättningar för BoKloks vidare utveckling i norra Sverige.

En ny stadsdel planeras av Gävle kommun i ett område väster om centrum kallat Östra Kungsbäck. BoKlok, ett bostadskoncept utvecklat av Skanska och IKEA, utsågs som vinnare i markanvisningstävlingen om det största delområdet där kommunen såg flertalet styrkor.

- Det är riktigt glädjande att vårt bidrag har tagits emot så positivt. Vårt förslag innebär attraktiva bostäder med bevarad natur och innovativa, hållbara energilösningar. Samtidigt kan vi med kvarterets utformning och placering av våra hus hantera utmaningen med buller från närliggande E4:an, säger Michael Landberg, affärsutvecklare, BoKlok.

  Bidraget, som kallas ”Tallkronan” är skapat av BoKlok tillsammans med arkitektfirman sandellsandberg. Ett tryggt och hållbart kvarter ska byggas med ca 115 bostadsrätter i flerfamiljshus, som placeras i en bågform på den avsedda ytan vilket skapar en skyddande och ljuddämpande rygg mot E4:an.

  Bebyggelsen vävs ihop med befintlig tallskog, för att skapa känslan av ”hus i park”, med stigar mellan skog och hus till skyddade gårdar för gemenskap. Förutom solceller på flerfamiljshusen föreslås även vindturbiner på taken för att minska klimatavtrycket ytterligare.

  - Att vi vinner med ett bidrag som är så här lösningsfokuserat och har en tydlig hållbarhetsprofil, vittnar om att vi är en stark aktör på marknaden. Det innebär också att vi får möjligheten att vidareutvecklas i en region där jag hoppas på ännu mer intresse för oss framöver, säger John Hedblad, affärsutvecklingschef, BoKlok.

   På Gävle kommun ser man fram emot BoKloks framtida arbete i området:

   - Mot bakgrund av platsens läge tycker vi att BoKloks förslag kommer bli ett trevligt område som passar bra in i omgivningen. Vi värdesätter de hållbarhetslösningar som BoKlok bidrar med för att utveckla Östra Kungsbäck för framtiden och välkomnar varmt BoKlok som byggherre i området, säger Camilla Wakie, projektledare, tekniska avdelningen samt projekt och exploatering på Gävle kommun.

    Motiveringen från Gävle kommun om BoKloks bidrag är skriven av stadsarkitekt Brita Bugge och lyder:

    Placeringen av byggnaderna samspelar väl med gatans svängda form och ger fina bullerskyddade gårdar. Färgsättningen av träfasaderna är väl studerad med en variation av mustiga färger som passar väl in i tallskogen. Detaljeringen av bottenvåningens fasad och entréparti ger en extra omsorg och kvalitet på de byggnadsdelar som vi har i ögonhöjd och rör oss närmast.

    Gävle kommun och BoKlok arbetar nu vidare för detaljplanering och planering för byggstart i delområdet.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    BoKlok är ett annorlunda boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Vi bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet för de många människorna. BoKlok har hittills byggt närmare 14 000 bostäder och finns idag i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien.

    Kontakter

    Jacob Birkeland

    Jacob Birkeland

    Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

    Relaterat innehåll