Gå direkt till innehåll
Startlån för förstagångsköpare – ett viktigt steg för att sänka trösklarna på bostadsmarknaden

Nyhet -

Startlån för förstagångsköpare – ett viktigt steg för att sänka trösklarna på bostadsmarknaden

I våras presenterade en statlig utredning förslaget om ett startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. BoKlok är mycket positiva till förslaget som kan sänka trösklarna för många förstagångsköpare. I förra veckan gick tiden ut för att komma med synpunkter på förslaget och BoKlok skickade in sina synpunkter i ett remissvar.

- Startlånet är ett bra steg på vägen för att fler ska kunna köpa sin första bostad och komma in på den ägda bostadsmarknaden. Nästan hälften av våra kunder kommer från hyresrätt och en stor andel är troligtvis förstagångsköpare. För våra kunder som är förstagångsköpare skulle ett startlån kunna ha avgörande betydelse, säger Jeanette Thörnkrantz Vridstoft, analyschef på BoKlok.

Förslaget bygger på att startlånet ska garanteras av staten och göra det möjligt för bolåneaktörer att lämna bolån på upp till 95 procent av bostadens värde, d.v.s. 10 procentenheter mer än vad bolånetaket medger, till kreditvärdiga förstagångsköpare. Startlånet föreslås ha ett maxbelopp på 250 000 kronor. För två förstagångsköpare som tillsammans köper en bostad är maxbeloppet 500 000 kronor. För en förstagångsköpare som är ensamstående förälder med vårdnad om barn är maxbeloppet 500 000 kronor.

- Vi har träffat utredningen ett antal gånger och även bidragit med underlag som visar behovet av ett startlån och hur det bör utformas för att få störst effekt. Vi har till exempel argumenterat för att förslaget bör ha en bred definition av förstagångsköpare, utan övre åldersgräns, och att ensamstående föräldrar är en särskilt viktig grupp. Det är glädjande att de här delarna har fått genomslag i förslaget, säger Sacha Pardon, Press & Public Affairs Manager på BoKlok.

I bifogat dokument nedan finns BoKloks remissvar på förslaget om startlån till förstagångsköpare av bostad (SOU 202212).

Mer information om startlånet och utredningen i sin helhet: Utredningen om förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden har överlämnat sitt betänkande

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Kontakter

  Jacob Birkeland

  Jacob Birkeland

  Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

  Relaterat innehåll