Gå direkt till innehåll
Winsun i Kina bygger numera femvåningshus med hjälp av 3D-printer. FOTO: Wisun
Winsun i Kina bygger numera femvåningshus med hjälp av 3D-printer. FOTO: Wisun

Nyhet -

Är 3D-utskrift framtidens byggteknik?

Möjligheterna inom 3D-utskrifter bara växer. Tekniken tog fart redan 1990, men sedan flera av de viktigaste patenten löpte ut för några år sedan har antalet möjligheter blivit större - nu är det verklighet att skriva ut ett hus!

3D-utskrift går ut på att en 3D-skrivare som är programmerad med specialdesignade ritningar, skriver ut objekt lager på lager och skapar tredimensionella strukturer. Genom att använda plast, metall eller något annat material som härdar när det skrivits ut, går det att printa allt från proteser till hus.

BoKlok har ännu inte testat 3D-utskrifter men är intresserade av den nya tekniken. Jerker Lessing, FoU-chef på BoKlok är övertygad om att 3D-utskrifter kommer slå igenom. Jerker ser 3D-utskrifter som något som kan fungera som ett mellanting mellan prefabricering och platsbygge. Det man printar idag är endast stommen, det måste kompletteras med fönster, dörrar, ventilation och allt annat.

– 3D-utskrifter finns på vår radar och vi följer utvecklingen inom området, och har börjat fundera på om det kan vara något för oss, och i så fall på vilket sätt. Hittills har mycket av de storskaliga 3D-utskrifterna gjorts i betong och det passar inte oss eftersom vi bygger i trä. Men när det kommer en printmassa som är baserad på växt- eller träfiber kommer det att bli intressant, säger han.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll