Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

BoKlok gör brett och hållbart samarbete med kommunen i Haninge

BoKlok Geografin i Haninge är ett unikt projekt genom sin stora satsning på social hållbarhet. Kommunen kommer att hyra 7 lägenheter för nyanlända familjer, med bostadsrättsföreningen som plattform för en snabb etablering i samhället. I samarbetet tar BoKlok även in praktikanter som får lära sig om svenska byggregler och säkerhet och öva på språket. Just nu praktiserar Abrahem Latof som ursprungligen är från Syrien, i projektet.

- Det kan vara lite svårt med språket, så Skanskas arabiska bygglexikon är till stor hjälp i arbetet för mig och Abrahem, säger Andres Wikström Oliva, produktionschef på BoKlok.

Jordbro är ett område där det inte byggts bostadsrätter på många år. De 68 lägenheter och 16 radhus som BoKlok bygger blir ett nytt inslag i Jordbro. De flesta av köparna kommer från boende i hyresrätt.

Att Abrahem är en tillgång för projektet går inte att ta miste på. Han hugger i överallt där det behövs i projektet och till och med i andra projekt runt omkring.

- Det är roligt att vi kan ”låna ut” honom och att han är så uppskattad! Han praktiserar hos oss i tre månader och vi hoppas på att kunna förlänga det. Nu har han fått så bra kontakt med Skanska Hus och Skanska Anläggning på projekten runtomkring, att jag hoppas han får jobb där sen, säger Andres.

Samarbetsavtal med kommunen

De praktikanter som BoKlok tar emot är en del av ett bredare samarbete med Haninge kommun. I bostadsrättsföreningen kommer 7 av de 68 lägenheterna att "blockuthyras" till Haninge kommun för nyanlända familjer. Samarbetet handlar om att tillsammans utveckla lösningar där alla parter bidrar för att hjälpa de nyanlända familjerna att hitta snabbare vägar in i samhället.

I den gemensamma projektgruppen och tillsammans med fler samarbetsaktörer diskuteras förutom själva boendet även möjligheter till jobb, utbildningsinsatser och lokalt nätverksbyggande.

- Den modell vi utvecklat för blockuthyrning kan användas för alla typer av bostadssociala kontrakt och handlar i grunden om att en bostadsrättsförening kan vara en väldigt bra plattform för den som står en bit från bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, säger Peter Nyberg som är affärsutvecklare inom social hållbarhet på BoKlok.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll