Gå direkt till innehåll
IKEA:s grundare Ingvar Kamprad, som kom på idén till BoKlok
IKEA:s grundare Ingvar Kamprad, som kom på idén till BoKlok

Blogginlägg -

​BoKlok-hjärtat klappar lite extra för Älmhult

Som ett företag sprunget ur en idé från Ingvar Kamprad har vi på BoKlok under de senaste 20 åren arbetat för att skapa hem för de många människorna. Vi har byggt över större delar av Sverige och nu är det dags att komma tillbaka till rötterna i IKEA:s hemvist Älmhult.

Tanken som lade grunden till hållbara hem för alla
I början av 1990-talet föddes en idé hos Ingvar Kamprad. På samma sätt som IKEA lyckats skapa en bättre vardag för de många människorna, drevs Kamprad av tanken om att man borde kunna bygga bostäder till ”de många” – alltså vanligt folk med vanliga jobb. Ingvar Kamprad och Skanskas dåvarande VD, Melker Schörling, bestämde sig därför för att tillsammans göra slag i saken.

Innan man satte igång ställde man sig viktiga frågor i form av ”Vem bygger vi för?”, ”Vad har de råd att betala?” och ”Hur vill de bo?”. Svaren på dessa frågor lade grunden till BoKlok, och än idag är frågorna utgångpunkten för BoKloks affärsidé och hur bostäderna byggs. Det första BoKlok-projektet stod klart 1997 i Ödåkra utanför Helsingborg och Ingvar Kamprad deltog vid både försäljning och invigning. Efteråt gick han runt och frågade ”Vad kan vi göra bättre?” till de som hade köpt en bostad. Denna vilja att ständigt förbättra har sedan dess alltid funnits hos oss på BoKlok.

Tillbaka till rötterna – med framtidens klimat i sikte
Lång tid har gått sedan Ingvar Kamprad kläckte sin idé, och det är numera möjligt att bo klokt i hela Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder, i fler än 10 000 bostäder. Eller i Norge eller Finland om du hellre skulle vilja det, förresten! Men nu återvänder vi till våra och IKEA:s gemensamma rötter då vi bygger nya bostäder där allt tog sin början, i Älmhult.

Senast vi byggde i Älmhult var för åtta år sedan, och sedan dess har våra bostäder blivit ännu mer effektiva, kvadratsmarta och miljövänliga. Bostäderna i Älmhult blir t.ex. de första BoKlok-hemmen i Småland som får solceller på taket – något vi har som standard på alla lägenhetsprojekt fr.o.m. oktober 2018. Det energitillskott som solcellerna genererar används i huvudsak till fastighets- och hushållsel, och eventuellt överskott säljs till elnätet. Småländskt så det förslår, och riktigt, riktigt hållbart! Vi vågar gissa att Ingvar hade hållit med oss om det.

Vi på BoKlok letar ständigt efter nya smarta vägar till en kostnadseffektiv produktion för att kunna erbjuda hållbara hem med småländska priser, till vanligt folk. Kamprad-attityden lever med andra ord kvar i BoKlok, och trots solceller på taken fortsätter vi att ställa frågan ”Vad kan vi göra bättre?” för att alltid kunna erbjuda hållbara hem som människor vill bo i.

Om BoKlok i Älmhult
I den småländska idyllen mitt bland lummiga skogar och grönskande natur ligger ett nytt bostadsområde, Hagabo. Området ligger drygt en kilometer från IKEA-varuhuset i Älmhult, IKEA:s första varuhus och i mångt och mycket fortfarande dess hjärta. I detta område återvänder vi till Ingvar Kamprads hembygd och kommer att bygga 36 lägenheter, under namnet BoKlok Haga. Sedan tidigare finns BoKlok-området Linné på orten. Ett lummigt kvarter på 20 bostadsrättslägenheter byggda 2011.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll