Gå direkt till innehåll
Niclas Bagler, Landschef & EVP, BoKlok Sverige
Niclas Bagler, Landschef & EVP, BoKlok Sverige

Pressmeddelande -

BoKlok välkomnar Andreas Carlson som ny bostadsminister

Statsminister Ulf Kristersson har idag presenterat sin regering med Andreas Carlson (KD) som ny bostadsminister. Niclas Bagler, Landschef och EVP för BoKlok Sverige, lyfter fram två centrala delar efter dagens regeringsförklaring, förslaget om startlån för förstagångsköpare och kopplingen mellan landet och staden för att kunna bygga bostäder för människor med vanliga inkomster.

- Vi välkomnar Andreas Carlsson som ny bostadsminister och ser fram emot dialog med honom eftersom utmaningarna på bostadsmarknaden är fortsatt mycket stora. Det är inte minst viktigt att upprätthålla byggandet av bostäder för människor med vanliga inkomster och vi hoppas att förslaget om startlån för förstagångsköpare blir verklighet så att fler har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden, säger Niclas Bagler.

Bostadsfrågorna läggs nu på ett nytt Landsbygds- och infrastrukturdepartementet vilket BoKlok ser positivt på.

- Vi bygger våra bostäder i fabrik i Gullringen utanför Vimmerby i Småland. För oss är sambandet mellan landet och staden väldigt tydligt för att effektivisera bostadsbyggandet och ställa om till ett mer hållbart byggande. Genom att flytta in byggplatsen i fabrik och bygga i trä kan vi öka produktiviteten, minska kostnaderna och minska påverkan på miljön och klimatet. Vi är beroende av en livskraftig landsbygd och landsort för att kunna rekrytera till vår fabrik. Vi behöver även trä från hållbara svenska skogar för att leverera bostäder med låg klimatpåverkan som människor med vanliga inkomster har råd med, säger Niclas Bagler.


    BoKloks förslag för en mer fungerande bostadsmarknad

    • Att kommuner sätter tydliga mål om att det ska byggas fler bostäder till lägre priser och hyror.
    • Att kommuner använder boendekostnad som urvalskriterium när de beslutar vad som ska byggas.
    • Mer effektiva plan- och bygglovsprocesser och färre målkonflikter skulle minska fördröjning och fördyrning av bostadsbyggandet.
    • Mer flexibla detaljplaner som möjliggör för modernt och industriellt byggande och nya innovationer.
    • Ökad tillgång på byggklar mark i lägen där människor med vanliga inkomster har råd att bo.

    Relaterade länkar

    Ämnen


    BoKlok är ett annorlunda boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Vi bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet för de många människorna. BoKlok har hittills byggt närmare 14 000 bostäder och finns idag i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien.

    Kontakter

    Jacob Birkeland

    Jacob Birkeland

    Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269