Gå direkt till innehåll
Arkivbild / Lägenhetsproduktion i BoKloks fabrik i Gullringen
Arkivbild / Lägenhetsproduktion i BoKloks fabrik i Gullringen

Nyhet -

BoKlok VD i DN: Enhetliga krav pressar priserna

Fler bostäder till lägre priser skulle kunna byggas i Sverige om kommunerna ställde mer enhetliga krav, säger Jonas Spangenberg, VD BoKlok i Dagens Nyheter.

Artikeln är en uppföljning på måndagens reportage om byggpriserna i EU. Varje år publicerar Eurostat, EUs statistikmyndighet, en kartläggning av EU-ländernas byggpriser. Enligt senaste mätningen hamnar Sverige i topp. Byggkostnader i Sverige är ett vanligt ämne för diskussion i bostadsdebatten.

Jonas Spangenberg vill i artikeln nyansera debatten och visa att det går att bygga till lägre priser - till exempel genom harmoniserade byggkrav, men även genom standardiserade byggprocesser. Ett av BoKloks viktigaste budskap är nämligen att smarta processer och industriella metoder kan sänka byggkostnaderna med uppemot 25-30 procent jämfört med traditionellt byggande.

Just nu utreder Boverket ett eventuellt typgodkännande eller certifiering av hustyper eller byggsystem. Det skulle innebära att samma typ av hus skulle kunna byggas i samtliga Sveriges kommuner och att kommunernas handläggningstid skulle förkortas avsevärt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269

Relaterat innehåll