Gå direkt till innehåll
Maja Arvidsson (närmast kameran) och Anna Reichenberger
Maja Arvidsson (närmast kameran) och Anna Reichenberger

Blogginlägg -

BoKlok rekryterar personer - inte bara kompetenser

Maja Arvidsson är CAD-projektören som blev anställd vid BoKlok fabrik i Gullringen utan någon som helst erfarenhet eller utbildning på området. Istället var det hennes engagemang, hungriga attityd och personlighet som slutligen gjorde att hon fick jobbet. Hon är helt enkelt rätt person på rätt plats.

Det är inte utan att man blir nyfiken och anar en story väl värd att berättas - så vi ställde några snabba frågor till Maja. 

Börja från början - hur gick det till när du blev anställd?

- Det var min vän Kajsa som jobbar i BoKlok fabrik i Gullringen som tipsade mig om jobbet. Hon vet hur intresserad jag är av byggritningar, även om jag varken har utbildning eller erfarenhet på området, och tänkte att jag skulle passa. "De kommer att gilla dig!", peppade hon. Så fast jag är helt grön inom CAD fick jag chansen. Jag tror att min vilja och mitt engagemang märktes på anställningsintervjun.

Hur kändes det när du fick veta att du fått jobbet?

- Det var faktiskt skräckblandad förtjusning. Tänk att få göra det som jag är så intresserad av - på riktigt! Samtidigt blev jag orolig för om jag skulle klara av jobbet. Det var som en drömvinst - väldigt smickrande, men även med press att leva upp till förväntningar.

Berätta om din bakgrund?

- Jag har haft många ströjobb, men detta är mitt första ”riktiga” jobb. Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av ritningar och planlösningar. Min morbror jobbar med montage i byggbranschen och under mina skollov praktiserade jag mycket hos honom. Där väcktes mitt intresse för ritningar, material och byggen i det stora hela, på riktigt.

Hur kommer din första tid på BoKlok att se ut?

- Jag kommer få lära mig att rita i ett 3D-program som heter hsb-CAD. Jag ska projektera och anpassa konstruktionsritningar för aktuella projekt. Upplärningen kommer att pågå under lång tid, och min chef Henrik Blomberg ska visa och handleda mig. Jag kommer även praktisera i fabriken för att lära mig att förstå arbetssättet och alla de olika stationerna i produktionen. Vid sidan av jobbet studerar jag dessutom på Komvux. Målet är att senare läsa till byggingenjör, fortsätter Maja.

Hur har du blivit mottagen av kollegerna?

- Jag har blivit väldigt positivt bemött. Alla jag möter och jobbar med är så hjälpsamma och engagerar sig i mitt lärande. De är så måna om att jag ska trivas och växa in i mina arbetsuppgifter.

Hur ser dina förväntingar på utvecklingsmöjligheterna ut i ett första skede?

- Första steget är att bli självständig i arbetet. Sen hoppas jag på att kunna vara med och påverka utvecklingen i fabriken så småningom. Expansionen vi står inför kräver en del omställningar. Jag tror för övrigt att detta är en långvarig arbetsplats för mig, och att jag växer in i arbetsrollen. Kanske att jag kan avancera också. Det är svårt att säga nu, men jag hoppas på det.

Vad kan du bidra med till BoKlok, tänker du?

- Jag tror att jag bidrar med min energi och att se saker ur nya perspektiv. Jag är ung och tjej, så jag har kanske har en annan synvinkel än de andra i min arbetsgrupp, som mest består av män. Jag tror också att jag bidrar med mitt engagemang, och hoppas att det smittar av sig.

Vad är det bästa med att jobba på BoKlok?

- Förutom förtroendet jag har fått uppskattar jag den familjära känslan och härliga stämningen. Jag trivs bra och vi-känslan är stark.

Henrik Blomberg, som är Majas chef, ångar inte sin annorlunda nyrekrytering. Han poängterar att det i just den här rekryteringen var viktigare med en person som är hungrig och ivrig att lära, än en med erfarenhet.

- Maja hade flyt, skojar Henrik. Vi hade letat länge efter rätt person till tjänsten och var samtidigt medvetna om att CAD-ritare som kan just programmet hsb inte växer på träd.

Fabriken behövde egentligen två nya CAD-ritare för att säkra upp inför framtiden. Henrik hade hittat en – Anna Reichenberger – som hade just den erfarenhet som ansågs behövas, när han bestämde sig för att presentera idén om att anställa en oerfaren person att lära upp för fabriksledningen. Ledningen var öppen för idén och litade på att Henrik skulle hitta rätt person.

- Eftersom vi anställde en person med rätt utbildning och därför "kort startsträcka, vågade vi chansa på en oerfaren person också. De två blev en ”paketlösning”, och det går precis så bra som vi hoppades. Jag har verkligen en bra känsla och tror på det här!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jacob Birkeland

Jacob Birkeland

Presskontakt Head of Media Relations and Public Affairs 0768-997269